Nieuws

Te weinig nieuwe tandartsen, terwijl vraag naar complexe mondzorg juist stijgt

Er komen te weinig nieuwe tandartsen bij om te compenseren voor het aantal dat de komende jaren met pensioen gaat. Daarvoor waarschuwt ABN Amro in een rapport over de tandheelkunde. Jaarlijks gaan driehonderd tandartsen met pensioen, terwijl er zo’n 210 bijkomen. Dat terwijl de vraag naar complexe mondzorg juist stijgt.

Steeds meer mensen behouden het eigen gebit en hebben dus uitgebreidere behandelingen nodig.  Beeld Arie Kievit
Steeds meer mensen behouden het eigen gebit en hebben dus uitgebreidere behandelingen nodig.Beeld Arie Kievit

Binnen tien jaar gaat 40 procent van de bijna tienduizend tandartsen met pensioen. Volgens de bank zijn er maatregelen nodig om de mondzorg toegankelijk te houden. Het tekort aan mondzorgprofessionals kan de groei van veel praktijken belemmeren. Sectoreconoom Thera Evers van ABN Amro zegt tegen persbureau ANP dat meer tandartsen moeten worden opgeleid. ‘Daar is onvoldoende aandacht voor geweest en daar heeft de beroepsorganisatie van tandartsen ook al voor gepleit.’

Jonge mensen werken niet meer graag fulltime, zegt Evers. Tandartsen zouden uit het buitenland gehaald kunnen worden, maar daarvoor kan de verplichte taaltoets weer een belemmering zijn denkt Evers. Bovendien moet er volgens haar meer aandacht komen voor het verdelen van de taken in tandartspraktijken.

Daar komt nog bij dat de vraag naar complexe mondzorg juist stijgt, door diezelfde vergrijzing. Dat blijkt uit een eerder rapport van de bank. Steeds meer mensen behouden het eigen gebit en hebben dus uitgebreidere behandelingen nodig.

Daarnaast zijn meer tandartspraktijken onderdeel geworden van een keten. Volgens de bank gaat het om een op de tien praktijken. Daardoor wordt de prijs hoger. De bank verwacht dat de gemiddelde omvang van praktijken en het aantal klanten de komende jaren blijft groeien. Middelgrote en grote praktijken die werken in een team met verschillende specialismen zijn volgens de bank het meest toekomstbestendig. Het aantal kleine bedrijven neemt verder af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden