Te weinig begeleiding stagiairs

Studenten die stage lopen zijn niet te spreken over de aandacht die zij krijgen van hun opleiding. Werkgevers zijn blij met hen. In de crisis komen zij goed van pas.

UTRECHT - 'Alleen contact als het misging'


Naam: Rachel van de Kamp


Leeftijd: 24 jaar


Studie: Communicatie- en informatiewetenschappen


Instituut: Rijksuniversiteit Groningen


Stageplaats: Buuv.nu


Tijdens mijn stage hoorde ik van mijn opleiding niet heel veel. In principe was er alleen contact als het misging en dat moest vooral van mij komen. Ik heb mijn stageplaats ook zelf geregeld, via een oproep op LinkedIn. Zo kwam ik in contact met Kirsten, communicatieadviseur bij BUUV.


BUUV is een project van de gemeente Haarlem: een buurtmarktplaats waar het draait om diensten die je als bewoners voor elkaar kunt doen. Bijvoorbeeld: je breekt je been en hebt geen kennissen die de post voor je kunnen ophalen, dan kun je op de website een advertentie plaatsen.


Tijdens mijn stage ontwikkelde ik een communicatiemiddel gericht op professionals in de woon-, zorg- en welzijnssector. Ik heb een kaartje gemaakt dat in een portemonnee past en dat je kunt uitvouwen tot een soort folder met praktische informatie over BUUV.


De stageplek was niet helemaal mijn ding, want ik wil graag werk dat iets commerciëler is. Maar ik had het erg naar mijn zin en kreeg heel veel vrijheid om een eigen project uit te voeren. Aan Kirsten had ik een goede begeleider. Zij hield mijn planning in de gaten om te zien of ik niet in de problemen zou komen.


Met haar heb ik na afloop een eindgesprek gehad. Zij vulde ook het beoordelingsformulier in. Gebaseerd op dat formulier en mijn stageverslag kreeg ik van mijn docent op de opleiding uiteindelijk een 8. Maar contact met mijn stageadres heeft hij, voor zover ik weet, niet gehad. Ik snap niet hoe je op die manier tot een cijfer kunt komen.'


Studenten zijn weinig tevreden over de stagebegeleiding die zij van hun opleiding krijgen. Ook vinden ze dat opleidingen hun te weinig hulp bieden bij de zoektocht naar een stageplaats. De begeleiding door hun stageplaats beoordelen ze wel als ruim voldoende.


Dat blijkt uit de donderdag gepresenteerde Nationale Stagemonitor, een jaarlijks onderzoek van het Studentenbureau onder ruim dertienhonderd studenten op hbo- en wo-niveau en medewerkers uit het bedrijfsleven en het hoger onderwijs.


De lage beoordeling is voor een deel te wijten aan het gebrek aan beoordeling: ruim de helft van de studenten had tijdens hun stageperiode nog geen vier keer contact met hun opleiding. Daarnaast vond bijna 40 procent van de respondenten dat ze te weinig respons krijgen op de inhoud van hun stageverslag.


De tegenvallende begeleiding is voor stagiairs overigens geen reden voor een negatieve beoordeling van hun opleiding, die ze gemiddeld een 6,8 gaven; een half punt lager dan hun oordeel voor de stageplaats. Op het gebied van beoordeling verschillen stage en studie wel flink van elkaar. De doorsnee student beoordeelde zijn werkbegeleiding met een 7,2.


Volgens Arjan Kroon, een bij de presentatie aanwezige stagecoördinator van de Hogeschool Utrecht, is het zaak dat hieraan iets gebeurt. 'Die getallen moeten gelijk worden', zegt hij op persoonlijke titel. 'Maar voor je er iets aan kunt veranderen, moet je wel eerst inzicht hebben in wat de oorzaak van dit verschil is. Met alleen deze cijfers wil dat niet.'


'Op mijn faculteit wisselt de beoordeling van de begeleider sterk per docent', vertelt hij. 'Soms scoren ze erg hoog, maar soms ook laag. Dat heeft voor een deel ook te maken met de klik die een student met een docent heeft. En daaraan kun je als coördinator van zo'n 120 studenten weinig doen.'


Opvallend is dat de economische crisis stagiairs juist kansen biedt. Zo zien veel stagecoördinatoren dat stagiairs worden ingezet als goedkope oplossing voor niet-stagegerelateerde werkzaamheden en nemen bedrijven door de crisis gemiddeld meer stagiairs aan. Ook liet 14 procent van de ondervraagde studenten weten werk te moeten doen dat eerder werd gedaan door vaste werknemers.


Bijna de helft van de studenten krijgt na afloop van hun stage een baan aangeboden. 51 procent daarvan neemt het aanbod niet aan omdat ze het werk oninteressant vinden of de doorgroeimogelijkheden te gering.


'De docent kwam zelf kijken'


Naam: Danica Trap


Leeftijd: 21 jaar


Studie: International Hotel Management


Instituut: Stenden Hogeschool Leeuwarden


Stageplaats: De Kookfabriek


Ik ben goed te spreken over de begeleiding van mijn school. Zij hielpen mij erg goed bij het vinden van een plek voor mijn afstudeerstage. Elk jaar leveren zij een lijst van bijna twintig pagina's met stageadressen. Een daarvan was de Kookfabriek, een bedrijf dat kookworkshops geeft. Een vriendin van me vertelde daar goede verhalen over, dus besloot ik te solliciteren.


Het gaat om een combinatiestage van tien maanden. De helft van de tijd werk je als culinair coach en begeleid je mensen bij een kookworkshop. Voor de andere helft ben je bezig met sales en marketing. Aangezien ik al veel in de horeca heb gewerkt en stage loop om te leren, ging ik me in de loop van mijn stage steeds meer richten op sales.


Daar kreeg ik van de Kookfabriek ook alle ruimte voor. Ik deel mijn kantoor daar met mijn stagebegeleider. Met hem heb ik regelmatig tussentijdse evaluaties. Hij is dan zeker niet alleen kritisch; als het goed gaat, laat hij het ook horen.


Ook de begeleiding van Stenden was prima. Voor mijn stage kreeg ik een stagedocent toegewezen. Tijdens de stage komt die drie keer kijken hoe het gaat en of je voldoende leert. Daarnaast heb ik via e-mail veel contact met mijn begeleider over de voortgang van mijn afstudeerscriptie.


Ik ben inmiddels bijna klaar met mijn stage; ik moet nog ongeveer drie weken. Vanaf februari kan ik hier een vaste aanstelling als manager krijgen. Die kans grijp ik met beide handen aan.


'Alleen contact als het misging'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden