Te voet naar Constantinopel

Hij is inmiddels diep in de tachtig, maar zijn werk blijft een van de best bewaarde geheimen in de reisliteratuur - althans wat Nederland betreft....

Veruit het bekendste werk van de Brits-Ierse schrijver zijn de reisboeken Langs Rijn en Donau en Tussen wouden en water, verslagen van de voettocht die hij in 1933 aanving in Hoek van Holland en die begin 1935 eindigde in Constantinopel, een tocht door een Europa waarin de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog al voelbaar was. Het opmerkelijkste aan deze werken: ze verschenen pas in 1977 en 1986, meer dan veertig jaar na zijn mega-wandeling.

Het is dat we Marsman hebben, want 'Paddy' wist het door de dichter vertolkte Holland-gevoel in prachtig proza te vangen. 'Ik zag de polders en de dijken en de lange, met wilgen omzoomde kanalen, de heide, het akkerland en de weilanden bezaaid met stilstaand en afwachtend vee, windmolens en boerderijen en antwoordende klokkentorens, kale roekenkolonies waarvan de bewoners juist als spikkels rondtolden, en een paar kastelen, half verborgen tussen kragen van geboomte. De sneeuw was hier gesmolten, of er was minder gevallen: blauw en groen en tingrijs en roodbruin en zilver waren de kleuren waaruit het geweldige panorama van veen, water en lucht was opgebouwd.' Of hij nu schreef over de uiterwaarden tussen Tiel en Nijmegen of over de Karpaten: hij maakt zinnen als symfonie beeldend genoeg om een wereld op te roepen, en die je daarom blijft herlezen.

Leigh Fermor wist de onbevangenheid van zijn eerste, minutieus genoteerde indrukken te koppelen aan een gerijpt schrijverschap.

In de oorlog diende hij als Brits officier bij een Griekse eenheid in AlbaniHij vocht in Griekenland en op Kreta, en leidde - vermomd als schaapsherder - gedurende twee jaar een verzetsgroep. Zijn eerste reisboeken verschenen in de jaren vijftig, onder meer over de Cariben en over zijn geliefde Mani, de afgelegen streek in Griekenland waar hij zich in 1964 zou vestigen.

Onlangs verscheen Words of Mercury, een bundeling van verhalen uit verschillende perioden van zijn schrijverschap. Naast zijn reiservaringen beschrijft hij ontmoetingen en personen, alles met die prettig scherpe blik waarop Bruce Chatwin jaloers moet zijn geweest. Words of Mercury is een prachtige kans om kennis te maken met het oeuvre van Leigh Fermor.

Paddy verdeelt zijn tijd tegenwoordig tussen Engeland en Mani, waar hij, naar het schijnt, werkt aan het derde deel van zijn voettocht naar Constantinopel. Zijn fans zitten er om te springen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden