Te veel post te laat bezorgd

Door een overambitieuze reorganisatie is vorig jaar bij PostNL zoveel post blijven liggen dat het bedrijf niet aan de bezorgnorm heeft voldaan.

VAN ONZE VERSLAGGEVER SANDER HEIJNE

AMSTERDAM - PostNL heeft vorig jaar te veel brieven te laat bezorgd. Het bedrijf is wettelijk verplicht ten minste 95 procent van de brievenbuspost binnen 24 uur te bezorgen. Afgelopen jaar wist het postbedrijf niet meer dan 93,6 procent binnen een dag te bezorgen.

Dit heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekendgemaakt. De overtreding van de Postwet heeft vooralsnog geen gevolgen voor PostNL. Pas als dit jaar opnieuw meer dan 5 procent van de brievenbuspost vertraging oploopt, kan de toezichthouder PostNL een boete opleggen ter hoogte van 450 duizend euro, of 10 procent van de relevante omzet.

Het postbedrijf zal dit jaar weer aan de normen die de postwet stelt voldoen, zegt woordvoerder Werner van Bastelaar van PostNL. In het voorjaar van 2012 legde PostNL een grootscheepse reorganisatie stil toen bleek dat bij de sorteercentra in Utrecht en Den Bosch miljoenen brieven, waaronder rouwkaarten, dagen tot weken waren blijven liggen. PostNL wilde fors in de kosten snijden door alle postbodes te vervangen door veel goedkopere postbezorgers. Naar nu blijkt, werd destijds zoveel post traag verwerkt dat de problemen met de reorganisatie nu zichtbaar zijn in de bezorgcijfers.

De overambitieuze reorganisatieplannen zijn inmiddels van tafel. PostNL houdt meer postbodes in dienst dan aanvankelijk de bedoeling was. Om de bezuinigingsdoelstellingen te halen, kondigde het aan 500 tot 700 banen op het hoofdkantoor en de marketingafdeling te schrappen. Het postbedrijf hoopt met de maatregel zowel de postbezorging als het wankele financiële huishoudboekje weer op orde te brengen.

PostNL kampt nog altijd met de dalende postvolumes. Doordat Nederlanders steeds meer mailen en steeds minder brieven versturen, dalen de opbrengsten van de eens zo winstgevende postdivisie van PostNL jaar op jaar. Het bedrijf probeert de daling op te vangen door de prijs van een postzegel te verhogen. Daarnaast heeft het van minister Henk Kamp van Economische Zaken toestemming gekregen om per 1 januari te stoppen met de maandagbezorging.

Maandag is traditioneel een rustige dag bij de post, omdat bedrijven in het weekeinde geen brieven versturen. Het gevolg is dat PostNL op die dag het hele bezorgnetwerk in gang zet om een handjevol brieven in de bus te doen. Vanaf volgend jaar zal PostNL op maandag alleen nog rouwkaarten en medische post bezorgen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden