Te veel pakjes gaan aan TNT voorbij

Hoewel pakketbezorger TNT aanmerkelijk minder verlies maakt dan vorig jaar, zijn beleggers er niet gerust op. Pakjes bezorgen mag een groeimarkt zijn, de concurrentie is moordend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Pakketbezorger TNT Express heeft de verliezen afgelopen jaar flink weten terug te dringen. Afgelopen kwartaal eindigde TNT onder de streep met een verlies van 4 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog 304 miljoen euro negatief was.

De reorganisatie die TNT sinds vorig jaar doorvoert, lijkt bij bijna alle bedrijfsonderdelen zijn vruchten af te werpen. Toch konden beleggers de resultaten niet echt waarderen. Zij vielen vooral over de omzetdaling van 6 procent en de zwakke resultaten in Europa. Het aandeel TNT was maandag met een verlies van 6 procent de grootste daler in de AEX.

Sinds TNT Post in 2011 werd opgesplitst in TNT Express en PostNL, maakt de koeriersdienst uit Hoofddorp een woelige tijd door. Dat steeds meer mensen via internet hun aankopen doen, is in principe goed nieuws voor een koerier die in meer dan tweehonderd landen pakketjes bezorgt. Maar de concurrentie in die groeimarkt is moordend. Grote internationale ketens als UPS en FedEx vechten om een deel en er zijn nieuwe toetreders. Zo richtte PostNL direct na de scheiding met TNT een nieuwe koeriersdienst op.

Lang leek de toekomst van TNT in een fusie met UPS te liggen. Maar dat plan stuitte in 2012 op een veto van de mededingingscommissaris in Brussel. Sinds vorig jaar wordt het bedrijf onder leiding van de nieuwe topman, oud-Akzo-baas Tex Gunning, ingrijpend gereorganiseerd.

Zo drukt TNT binnen Europa de kosten door veel minder via de lucht en veel meer via de weg te vervoeren. Tot 2015 moeten er door de reorganisatie ongeveer vierduizend banen van de ruim 69 duizend banen verdwijnen.

De reorganisatie is volgens Gunning en zijn nieuwe financiële man Maarten de Vries goed onderweg. 'Ten opzichte van vorig jaar doen bijna alle bedrijfsonderdelen het beter.'

Toch maken analisten zich dus zorgen, vooral over de omzetdaling. Die is te wijten aan de verkoop van de Chinese binnenlandse koeriersdienst en de Nederlandse modedistributietak, stelde Gunning maandag. 'Gecorrigeerd voor die verkopen, is de omzet met ruim 1 procent gestegen.'

Wel erkent de topman dat er problemen zijn met de 'onevenwichtige ontwikkeling in Europa'. TNT heeft vooral problemen in Groot-Brittannië. Volgens Gunning omdat de dienstverlening er gewoonweg niet op orde is. Daar investeert het bedrijf nu in.

Dat het aandeel daalde heeft er mogelijk ook mee te maken dat TNT beleggers pas in februari weer uitgebreid zal bijpraten over de nieuwe strategie. Die toelichting werd al eerder verwacht.

Achter die datum in februari hoeft niet veel gezocht te worden, stelt Gunning. Reden is vooral dat het bestuur van TNT nog niet compleet is. Begin volgend jaar wil hij met een nieuwe, ingewerkte raad van bestuur een toekomstvisie ontvouwen. Al liet hij wel doorschemeren dat er geen grote koerswijzigingen te verwachten zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden