Te veel opzien

(Oud-)Tourverslaggevers van de Volkskrant kijken terug op hun werk. 24 juli 2008, Le Bourg-d'Oisans - Saint-Étienne

MARK MISÉRUS

'De progressie komt voor de renner, die na Rabobank prof werd bij T-Mobile, minder als een verrassing. Hij zegt in zijn laatste twee jaar bij het Duitse Gerolsteiner alles op alles te hebben gezet om in juli te kunnen opvallen. Daarin is hij in elk geval geslaagd.'

Bernhard Kohl was een markante verschijning in de Tour van 2008. Voor het eerst in zijn leven klom de Oostenrijker met de besten mee omhoog, en hij won de bolletjestrui. Bij Gerolsteiner, de ploeg die na dat seizoen van het toneel zou verdwijnen, konden ze hun geluk niet op. Het was dankbare reclame die Kohl maakte.

De Tour van dat jaar blijft me voor altijd bij. Mijn eerste twee Ronden, die van 2006 en 2007, waren gedomineerd door dopingschandalen. En hoewel ik niet wist waarop de Tour van 2008 zou uitdraaien, hield ik de nodige slagen om de arm. Toen ik Riccardo Ricco niet veel later omhoog zag sprinten, drong zich een donkerbruin vermoeden aan me op.

De Italiaan was ook al zo iemand die om allerlei redenen boven het Franse maaiveld uitstak. Hij liet zichzelf graag 'de Cobra' noemen, zogezegd omdat hij de concurrentie met een blik in de ogen kon doden, en zijn grote voorbeeld was niemand minder dan Marco Pantani zaliger. Dat dit geen al te florissante aanbevelingen waren, bleek wel toen de politie hem voor de twaalfde etappe uit de teambus van Saunier Duval trok. Ricco had een positieve plas gedaan.

Ons wielervolgers stond exact hetzelfde te wachten als de vorige twee jaren. Ook de Tour van 2008 mondde uit in een doping-Tour, al werd dat vooral duidelijk lang nadat het peloton Parijs had bereikt. Op 13 oktober kwam naar buiten dat Kohl in de ronde positief was bevonden op de epo-variant cera. De bergkoning had, zoals tijdens de Tour reeds door hem verkondigd, inderdaad alles op alles gezet om op te vallen.

Verbazen deed het nieuws me niet. Achteraf is natuurlijk makkelijk praten, maar de prestaties van Kohl, die Carlos Sastre, Samuel Sanchez en Alejandro Valverde bergop uit het wiel reed, baarden simpelweg te veel opzien. Wonderen bestaan niet - en al helemaal niet in de Tour.

Zo behandelde de Volkskrant zijn prestaties ook: met grote omzichtigheid. We cirkelden met een grote boog om Kohl heen. Het enige serieuze verhaal dat we over hem schreven, ging vooral over zijn juniorentijd bij Rabobank. Pieter Weening vond hem een fijne jongen om mee samen te wonen. Opleider Piet Kuijs herinnerde zich dat Kohl maandelijks gerust 100 euro uitgaf aan verse groente en fruit. Op en top prof, die Kohl.

Ik schreef het op. Aan een oordeel over zijn capaciteiten als klimmer durfde ik me niet te wagen. Te riskant, moet de afweging destijds zijn geweest. Daar valt achteraf weinig tegenin te brengen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden