Te veel intimiteit staat erotiek in de weg

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

'Hou op met die babypraat', zei de vriendin van de Seksrabbijn terwijl ze aan het vrijen waren. Babypraat was een groot woord, maar het is waar, de Seksrabbijn gebruikte woorden als 'haasje' en 'eenhoorn' en misschien kwamen er nog wat andere dieren voorbij, een mens kan vele dieren tegelijk zijn. Hoewel de vriendin van de Seksrabbijn vooral een knaagdier is, hij zal haar niet snel giraffe, bizon of nijlpaardje noemen.

Blijft de vraag hoeveel tederheid seks verdraagt en dan vooral hoeveel verbale tederheid. Alle verbale tederheid verraadt de behoefte aan regressie. De mens wil terug naar de kindertijd en in de armen van de partner komt dit verlangen dikwijls bovendrijven. Probleem is dat te veel intimiteit de erotiek in de weg staat. Het verbod op incest moet ook worden begrepen als een onmogelijkheid: het seksuele verlangen dooft uit als de nabijheid te groot wordt.

Een lacaniaanse therapeute zei tijdens een diner tegen de Seksrabbijn: 'Liefde vernietigt de begeerte.' Een ietwat provocatieve maar niet geheel onware gedachte. Tegenover de liefdeloze seks, waarover moralisten van alle landen met zoveel graagte en afkeuring spreken, vermoedelijk alleen omdat ze zo verlangen naar die liefdeloze seks, staat iets wat nog veel gruwelijker is: de al te liefdevolle seks, die eigenlijk incestueuze seks is geworden. De grote nabijheid tussen partners leidt er immers toe dat de relatie tussen beide geliefden feitelijk een ouder-kindrelatie wordt.

Natuurlijk had de Seksrabbijn beter tegen zijn vriendin kunnen zeggen: 'Wat heb je weer een heerlijk nat kutje, kleine slet van me', en dat zegt hij met enige regelmaat, maar soms overvalt ook hem de behoefte aan incest.

Wie veel met dezelfde partner vrijt, moet er dus voor zorgen dat die partner tijdens het vrijen als het ware vervreemdt. Dat kan door middel van rollenspel. Veel mensen zullen denken aan een ander terwijl ze met hun vaste partner aan het vrijen zijn, wat ook een manier is om de eigen partner weer vreemd te maken, en de angst voor verlies van de partner kan ook helpen.

Huiswerk voor volgende week: stel uw vaste partner voor om liefdeloze seks te hebben.

Geen partner? Zeg tegen een collega of kennis van wie u vermoedt dat hij verliefd op u is: 'Ik hoef die clichés die jij liefde noemt niet, maar je kunt me tijdens de lunchpauze wat seks zonder liefde geven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden