Te veel AVRO voor wie VPRO verwacht

Een chaotisch, maar innemend gezin. Zo lijkt het aanvankelijk met vader, moeder en drie dochters. Maar onderhuids is er spanning, minachting voor elkaar, en heel weinig interesse voor elkaars sores....

Het leuke gezinnetje vertoont heel wat gebreken en dat is een bekend patroon voor een schrijnende toneeltekst of filmscript. Als Kees van Kooten zijn tanden erin zet is het een solide basis voor een wrange komedie.

Het moet maar meteen gezegd: een meesterwerk is dit toneeldebuut van Van Kooten zeker niet. Als theaterman lijkt hij lijkt het onderste nog niet uit de kan te hebben gehaald. Het is in Wina zingt te snel duidelijk waar het allemaal heen gaat.

Maar de taalbehandeling en de humor van Van Kooten (zo weet hij het modale woord 'mouwplank' een erotische lading te geven) staan wel garant voor een hele avond glimlachen en zo nu en dan meer dan dat. Hij is er nog niet helemaal in geslaagd om voldoende gif in zijn vertrouwde literaire luchtigheid te spuiten.

De belangrijkste reden waarom het stuk toch blijft boeien is het inzetten van een van de machtigste wapens van het Nederlandse theater: Olga Zuiderhoek. Zij speelt de actrice op haar retour, die zalig klagerig thuis op de bank neerploft na een voorstelling in Hoogeveen.

Niks en niemand deugt, niet binnen en niet buiten het theater. Met de grootst mogelijke tegenzin heeft zij nog wat aandacht voor de verjaardag van haar man, die er trouwens ook een eigen agenda op nahoudt. Zuiderhoek sleept het stuk door de zwakkere momenten heen met haar spel en de prachtig verveelde blik in de ogen.

Regisseur Kees Hulst, die eveneens de ogenschijnlijk slome vader speelt, en Van Kooten houden de vaart er flink in. Van het trio dochters kan alleen Nadja Hüpscher het tempo en de toon zonder problemen bijhouden. Heel opmerkelijk is de rol van Martin van Dijk als de muzikaal begeleider van Wina. De begenadigde pianist Van Dijk heeft bij Purper en naast Hans Dorrestijn duidelijk acteer-flair opgedaan.

Alles bij elkaar levert Wina zingt een avondje vriendelijk amusement op. Misschien net iets te veel AVRO als je op VPRO hebt gerekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden