Opinie

'Te vaak ontaardt een discussie over cultuur in een plat verhaal over subsidiemiddelen'

Geert Drion en Martin Boere geven een tegengesteld signaal af over de nijpende situatie in het muziekonderwijs in Nederland, vinden Jan Brands (Kunstconnectie) en Bart van Meijl (KNMO).

Beeld anp

Vrijwel iedereen onderschrijft het belang van muziekonderwijs in Nederland. Talrijke redenen liggen hieraan ten grondslag: betrokkenheid bij de samenleving, ontwikkeling van (andere) normen en waarden en ontwikkeling van creativiteit. De belangrijkste reden zien we echter niet vaak terug in de (wetenschappelijke) onderzoeken: (samen) muziek maken is ook ontzettend leuk! Muziek verbindt mensen met elkaar daar waar woorden ophouden.

In veel gevallen begint de kennismaking met muziek via de muziekschool en via de muziekvereniging. Beide staan vaak weer in nauw contact met het primair onderwijs in de regio waar ze actief zijn. Juist het versterken van de verbinding tussen primair onderwijs - muziekonderwijs - muziekvereniging kan gezien worden als een grote kans voor alle partijen.

De laatste jaren is de positie van de reguliere muziekschool en muziekvereniging onder druk komen te staan. Dit is niet in alle gevallen een direct gevolg van een terugtrekkende overheid. Ook een veranderende samenleving vraagt om een gewijzigde aanpak die past bij de behoefte van de gebruiker.

Die behoefte is voor iedereen verschillend en muziekonderwijs en muziekverenigingen zullen binnen hun mogelijkheden moeten anticiperen op de gewijzigde behoeften van mensen bij de besteding van hun (schaarse) vrije tijd. In veel delen van Nederland zien we dat deze ontwikkeling reeds in gang is gezet. Hierbij wordt de maatschappelijke taak en het gezond cultureel ondernemerschap vaak succesvol samengebracht.

Plat verhaal
Vaak ontaardt een discussie over cultuur in een plat verhaal over subsidiemiddelen. Toch gaat het niet alleen om geld. Niet wat iets kost is belangrijk maar wel de waarde die het heeft. De laatste jaren is
discussie over cultuur(onderwijs) te vaak gevoerd vanuit de kosten en de manier van financiering.

De woorden van Boere over 'een jammerlijke traditie van ondeskundigheid' worden door zowel Kunstconnectie als de KNMO niet herkend. Ook de aanname 'verreweg de meeste muziekschooldocenten zijn podiummusici die slechts persoonlijke ambities najagen' doet geen recht aan de vele docenten aan muziekscholen die onder vaak moeilijke omstandigheden met hart en ziel lesgeven. Uiteraard zijn er situaties waarbij de kosten/baten onevenwichtig zijn, het gaat echter veel te ver om dit als het algemeen beeld van muziekonderwijs in Nederland neer te zetten.

Dat er meer modellen mogelijk zijn om te komen tot kwalitatief goed cultuuronderwijs is evident. Zowel Kunstconnectie als de KNMO volgen deze ontwikkelingen dan ook op de voet om te leren van deze ontwikkelingen.

Drion geeft in zijn betoog aan dat een kaderwet voor cultuureducatie nu (politiek) nog een brug te ver is. Een kaderwet voor cultuureducatie zou een waardevolle bijdrage leveren aan de infrastructuur in Nederland. Als dit politiek een brug te ver is dan zou het voornemen van een convenant geen doekje voor het bloeden moeten zijn maar gebaseerd op realistische afspraken tussen de verschillende overheden en stakeholders.

In zijn betoog geeft Drion aan: 'als we zo doorgaan, is straks de lokale infrastructuur voor cultuureducatie versplinterd'. Een terechte zorg die door ons wordt onderschreven. Vandaar dat beide organisaties nadrukkelijk samen optrekken om verbinding te leggen tussen muziekonderwijs en muziekverenigingen. Juist die verbinding kan beide versterken. We hopen dat velen aansluiten.

Jan Brands is directeur Kunstconnectie, de branchevereniging voor kunsteducatie en kunstbeoefening
Bart van Meijl is voorzitter KNMO, de brancheorganisatie voor amateur muziekverenigingen in Nederland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden