'Te vaak irritaties, Aruba kan juist compagnon zijn'

Het Caribische deel van het Koninkrijk, in het bijzonder Aruba, moet voor Nederland een poort zijn naar Latijns-Amerika. Dat zegt minister-president Mike Eman van Aruba. 'Wij kunnen bemiddelaar zijn om markten open te leggen. Maar laat de samenwerking niet van één kant komen.'

Remco Meijer
Koningin Beatrix begroet premier Mike Eman van Aruba voor aanvang van het Koninkrijksconcert, het jaarlijkse concert om de banden tussen de landen binnen het Koninkrijk te versterken. Beeld ANP
Koningin Beatrix begroet premier Mike Eman van Aruba voor aanvang van het Koninkrijksconcert, het jaarlijkse concert om de banden tussen de landen binnen het Koninkrijk te versterken.Beeld ANP

Dat zegt minister-president Mike Eman van Aruba. 'Te vaak zetten onenigheid en irritaties de toon in het Koninkrijk', vindt Eman. 'Wij moeten juist de meerwaarde van onze landen voor elkaar benadrukken. We kunnen elkaar versterken. Nederland mag daarin best wat meer initiatief nemen.' Hij heeft moeite met het politieke klimaat in Nederland, 'waarin het soms lijkt dat je geprezen wordt als je negatief bent over de eilanden'.

De Arubaanse premier was afgelopen week op bezoek in Nederland om kennis te maken met de nieuwe bewindslieden van het kabinet Rutte-II en met de nieuw gekozen Kamerleden die koninkrijksrelaties in portefeuille hebben. Zaterdag, op Koninkrijksdag, woonde hij het jaarlijkse Koninkrijksconcert bij, in aanwezigheid van koningin Beatrix en prins Willem-Alexander.

Compagnon
Aruba, dat al een status aparte had sinds 1986, is sinds oktober 2010 net als Curaçao en St. Maarten een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Vooral tussen Curaçao en Nederland is veel wrijving. Curaçao worstelt met zijn politieke en financiële situatie. St. Maarten is als land nog in oprichting. Maar Eman is een groot voorstander van de nieuwe constructie en wil haar effectiviteit vergroten.

Eman: 'Aruba kan een compagnon zijn bij de zoektocht van Nederlandse ondernemingen naar markten in Noord- en Zuid-Amerika. Met name in Zuid-Amerika is veel behoefte aan steun op het gebied van duurzame mijnbouw, energie en waterwerken. Op die terreinen heeft Nederland veel te bieden.' Op zijn verzoek heeft Buitenlandse Zaken de voormalige ambassadeur in Colombia, Marion Kappeyne van de Coppello, uitgeleend als 'voortrekker' van wat Eman 'het gateway-concept' noemt.

De premier wijst erop dat Aruba een goed vestigingsklimaat heeft voor bedrijven die zaken willen doen met bijvoorbeeld Venezuela, Colombia en Brazilië. Het eiland valt onder het Nederlandse rechtssysteem. De Gasunie is er actief, TNO heeft sinds een jaar een vestiging in Oranjestad en Schiphol werkt samen met Beatrix Airport. Eman: 'Als Schiphol zijn activiteiten intensiveert, zouden ze veel luchthavens in Zuid-Amerika kunnen adviseren.'

Handelsmissie
De handelsmissie vorige maand naar Brazilië vindt Eman een goed voorbeeld van wat hij bedoelt. Zo'n honderdvijftig Nederlandse bedrijven reisden door Brazilië. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren het boegbeeld. Eman was erbij. 'In Brazilië hebben we kunnen constateren dat het land het belangrijk vindt het signaal te krijgen dat Nederland en Aruba samen optrekken.' Eman hoopt dat de formule volgend jaar wordt herhaald met een handelsreis naar Colombia.

Eman kreeg in de Tweede Kamer complimenten van SP'er Ronald van Raak: 'U maakt werk van de samenwerking binnen het Koninkrijk. Dat is inspirerend voor ons, maar ook voor de andere eilanden.' Ook Madeleine van Toorenburg (CDA) zei zich aangesproken te voelen door 'de vliegwielfunctie' die Aruba wil vervullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden