Te vaak fouten in rapportages Jeugdzorg

De rapportages van Bureau Jeugdzorg bevatten te vaak fouten. Ook de rapporten van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en de Raad voor de Kinderbescherming zijn niet altijd op orde. Dat concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert in een vandaag gepubliceerd rapport. De rapportages van de organisaties zijn bepalend bij de beslissing of een kind bijvoorbeeld uit huis geplaatst of onder toezicht gesteld moet worden.

Marc Dullaert Beeld ANP
Marc DullaertBeeld ANP

Volgens Dullaert gaan de organisaties 'over het algemeen professioneel en deskundig te werk', maar 'komen desondanks fouten in het onderzoeksproces en rapportages met enige regelmaat voor'. Vooral Jeugdzorg krijgt kritiek. Er zijn niet genoeg 'kwaliteitswaarborgen' in de werkwijze van de organisaties om dat tegen te gaan, vindt de ombudsman. Bovendien staan medewerkers vaak onder druk om snel te handelen.

Dat kan leiden tot een beslissing van een rechter op basis van onjuiste of niet volledige informatie. 'In een uiterst geval wordt een kinderbeschermingsmaatregel ten onrechte opgelegd, beëindigd of verlengd, of wordt tot een omgangsregeling met een ouder besloten die beperkter is dan nodig.'

Hoe vaak het fout gaat, blijkt niet uit het rapport. Daarvoor zou een veel diepgravender onderzoek nodig zijn, aldus de ombudsman. Desalniettemin concludeert hij dat 'foutmarges omlaag moeten' en er 'harde garanties moeten komen dat feitenonderzoek en rapportages aan minimum kwaliteitseisen voldoen.' Zo moeten meningen en feiten worden gescheiden en moet hoor- en wederhoor de standaard zijn.

Inhaalslag
Vooral Jeudgzorg moet een inhaalslag maken, vindt Dullaert. Medewerkers moeten kritisch zijn op hun eigen werkwijze en de manier waarop ze rapporten opstellen. Ook moet standaard een gedragskundige worden bevraagd, moeten rapportages professioneler worden opgesteld en moeten de medewerkers beter getraind worden in het omgaan met ouders met bijvoorbeeld een verslaving of een psychisch probleem. Kinderen ouder dan 12 jaar moeten hun eigen zegje kunnen doen in een rapport.

Jeugdzorg Nederland zegt in een reactie dat het de aanbevelingen van de Kinderombudsman ter harte neemt en dat er al verbeteringen zijn gemaakt. 'Het is heel belangrijk dat feiten en meningen niet door elkaar lopen. Dat moeten we beter doen', zei vicevoorzitter Jan-Dirk Sprokkereef in EenVandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden