Te stoned om via het dak weg te sluipen

In de zestiger jaren beschouwde ik mijzelf als een hippie, samen met een jongere broer en zus. Ik had lang haar, droeg de beschimmelde bontjas van mijn moeder en had het idee dat ik er helemaal bij hoorde.

Joint Beeld
JointBeeld

Mijn vader was hertrouwd en met mijn stiefmoeder konden we het niet goed vinden, dus woonden we zoveel mogelijk boven in het huis. Een van de slaapkamers had ik toegankelijk gemaakt als ontmoetingsruimte door de muren zwart te verven, met hier en daar rode vlammen. Tevens zaagde ik een cirkel uit het houten plafond en schroefde er een grote speaker op. Als we nu Led Zeppelin draaiden, klonk het nét even beter. Om beurten gingen we er recht onder staan en dansten we wild in het rond.

Mijn ouders hadden geen flauw benul van onze activiteiten. Ze kwamen nooit in onze vrijstaat en lieten ons onze gang gaan. Als zij naar de stad waren, draaiden we er met vrienden een joint of lurkten we aan de waterpijp.

Op een dag kwamen ze plotseling eerder thuis. We konden onze vrienden niet stiekem laten vertrekken - dat had het via het dak gemoeten en daar waren ze te stoned voor. Enige uren later kwamen ze in kleurige gewaden de trap af en liepen ze zwijgend, beleefd knikkend naar mijn ouders, voor de tv langs naar buiten. Mijn ouders waren verbijsterd toen de bonte stoet voorbij trok.

Vanaf dat moment werd onze vrijheid ingeperkt en moesten we elders een ontmoetingsruimte zoeken.

Ton Meeuwenoord, Noordwijkerhout (Zuid-Holland)

Dit was een opperbest verhaal uit de wilde hippietijd. Wij kunnen geen genoeg krijgen van verhalen over de bekende Summer of Love. Wie heeft een nog beter verhaal uit de zomer van 1967, of desnoods een andere zomer? Stuur dit verhaal naar didu@volkskrant.nl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden