Te laat komen, vanaf nu verleden tijd

Nog even op snoozen drukken als de wekker gaat, de tijd vergeten als je druk bezig bent en moeilijk tijd kunnen inschatten. Als dit je bekend in de oren klinkt, kom je vast wel eens te laat op je werk of op een afspraak. Met behulp van onderstaande tips is dat vanaf nu verleden tijd!

Sanne Riepema
© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Moeite met wakker worden
Ben je 's ochtends zo moe dat je niet uit bed kan, ga dan wat vroeger slapen. Vele mensen slapen gewoon te weinig en net dat is een van de meest storende factoren voor gezondheid en geluk. Met ongeveer zo'n 8 uur slaap functioneren we het best. Beperk het snoozen tot maximaal drie keer. Een manier om niet weer in slaap te vallen is je brein aan het werk te zetten. Wat moet er vandaag gedaan worden en hoe ga je dit aanpakken? Grote kans dat je beseft dat er in die taken veel tijd gaat zitten en om die tijd niet te verspillen sta je vast binnen no time onder de douche.

Nog even snel een taak
Dit is een wijdverspreide oorzaak van vertraging. Wie nog snel een laatste e-mail wil beantwoorden of nog snel een wasmachine wil vullen, komt geheid te laat. Leg jezelf daarom een taak op op de bestemming zelf. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je bij je aankomst op zijn minst 10 minuten nodig hebt om nog eens door cijfermateriaal te gaan of een brochure over je klant door te nemen.

Tijd onderschatten

Als je jezelf wijsmaakt dat je twintig minuten nodig hebt om op je bestemming te raken, maar er in werkelijkheid 40 nodig hebt, begin je de dag met een achterstand van twintig minuten en hol je de rest van de dag achter de feiten aan. Leg een exacte tijd vast waarop je ten laatste je huis moet verlaten. Wanneer je die limiet overschrijdt weet je exact hoeveel je achter op schema loopt. Familieleden kunnen je hierbij helpen. Houd ook rekening met vertragingen. Calculeer daarom altijd een kwartier extra in. Er is niets mis mee een kwartier te vroeg op bestemming te zijn. Heb je ten minste nog tijd om de krant te lezen, een kop koffie te drinken of een sigaret te roken.

Spullen kwijt
Niets is vervelender dan wanneer je last minute nog iets moet zoeken. Maak er een gewoonte van om je sleutels altijd op dezelfde plaats te leggen. De meeste gezinnen hebben een vaste plaats voor alle sleutels die ze gebruiken. Steek al je overige noodzakelijke spullen altijd in een tas of koffer die je overal mee naar toe neemt. Laatkomers doen er ook goed aan de avond ervoor reeds hun garderobe voor de volgende dag klaar te hebben.

Ik haat mijn werk
Als je je bestemming in die mate haat dat je elke dag opnieuw alles wil doen om er zo laat mogelijk aan te komen, is het tijd eens goed over je leven na te denken en een paar belangrijke beslissingen te nemen.

Uitgelopen vergadering
Je moet ergens zijn, maar je zit vast in een belangrijke vergadering. Soms is dit onvermijdelijk, maar wanneer dit regelmatig voorkomt, is het aangeraden om het probleem te identificeren. Worden vergaderingen die steevast een uur duren voor 20 minuten ingepland? Is het altijd één persoon die de zaken ophoudt? Als het probleem is geïdentificeerd, kan het niet moeilijk zijn om een oplossing te vinden: informatie via email laten circuleren, niet in irrelevante discussies verzeilen, de agenda respecteren et cetera.

Onthoud dat te laat komen nooit wordt gewaardeerd. Niet tijdens vergaderingen, niet op gewone werkdagen en helemaal uit den boze is te laat komen op een sollicitatiegesprek. Plan je tijd dus ruim in! (Tekst Sanne Riepema, foto thinkstock)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden