nieuwsTabakNee

‘Te kritische’ antitabakswebsite dreigt ten onder te gaan aan gebrek aan geld

Een journalistencollectief dat de tabaksindustrie kritisch volgt, dreigt ten onder te gaan aan gebrek aan geld. De website TabakNee, ‘over de tabaksindustrie en haar kompanen’, stond altijd al open voor donaties, maar is sinds KWF Kankerbestrijding de subsidie stopzette volledig afhankelijk van crowdfunding. Longartsen en antitabaksactivisten Wanda de Kanter en Pauline Dekker roepen sinds maandag sympathisanten op om geld te doneren.

Longartsen Wanda de Kanter (links) en Pauline Dekker zijn twee van de initiatiefnemers van TabakNee. Zij werken onbezoldigd voor de website.Beeld Guus Dubbelman

KWF Kankerbestrijding staakte de subsidie omdat TabakNee te activistisch zou zijn. Aanleiding was onder meer een kritisch artikel dat de website plaatste tijdens de onderhandelingen over het Preventieakkoord. Terwijl voormalig GroenLinks-partijleider Jolande Sap gesprekken leidde voor het ministerie met vertegenwoordigers uit het veld  voor een strenger tabaksbeleid, riep de website op om Sap te verwijderen als voorzitter van de gespreksgroep. Reden: Sap werd na haar politieke carrière commissaris bij accountantskantoor KPMG, dat ook onderzoeken doet in opdracht van de tabaksindustrie.

TabakNee schrijft onder meer kritische profielen over mensen die de tabaksindustrie zouden helpen, bijvoorbeeld via beleid of door een commissariaat bij een tabaksfabrikant. Voormalig minister Edith Schippers werd in de kop van zo’n profiel al eens getypeerd als ‘minister van tabakswerkgevers.’

TabakNee voert ook rechtszaken, tot aan het Europees Hof aan toe, bijvoorbeeld over de meetmethode waarmee de overheid de maximale hoeveelheid nicotine en andere schadelijke stoffen in sigaretten registreert. ‘Daar is zoveel geks aan de hand’, zegt Frits van Dam, hoofdredacteur van TabakNee. ‘Om maar wat te noemen: de Voedsel en Warenautoriteit tikt tabaksfabrikanten pas op de vingers als ze de afgesproken maximum hoeveelheden met meer dan vijfentwintig procent overschrijden. Alsof je op een snelweg waar je honderd kilometer per uur mag pas geflitst wordt als je 125 rijdt. De lobby van de tabaksindustrie is zeer machtig. Iemand moet hen kritisch volgen. Als wij het niet doen, doet niemand het.’

Journalisten

TabakNee werkt met vier freelance journalisten, een jurist en een advocaat die allen betaald krijgen voor hun werk. Hoofdredacteur Frits van Dam – gepensioneerd psycholoog van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis –  doet zijn werk onbezoldigd, net als longartsen De Kanter en Dekker en enkele andere medewerkers. Van Dam denkt 250 duizend euro per jaar nodig te hebben om het werk van TabakNee voort te kunnen zetten. Sinds maandagochtend is er al ongeveer 50 duizend euro aan donaties binnen, aldus Van Dam.

Meer over de strijd van longarts Wanda de Kanter tegen de tabaksindustrie: 

Tabaksfabrikanten zijn criminele multinationals, vindt longarts Wanda de Kanter (1959). Ze bestrijdt de tabaksindustrie op alle fronten, van de rechtszaal tot de televisiestudio. En keihard, want ‘je kunt brave voorlichting blijven geven tot je een ons weegt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden