Te kort gefloten voor tachtig gulden

Hij kreeg naar eigen zeggen destijds een onkostenvergoeding van 1500 Belgische frank, ruim tachtig gulden, voor het fluiten van een wedstrijd voor de Belgische voetbalbeker....

De rechtbank in Mechelen oordeelde dat hij voor die tachtig piek wel wat langer zijn werk had moeten doen dan de volle negentig minuten. De wedstrijd eindigde in 1-1, waarna Marchand onmiddellijk strafschoppen liet nemen. Fout, meende de Mechelse rechter vorige week, en legde de 'ref' een boete op van honderdduizend frank, ruim vijfduizend gulden. Volgens nieuwe regels moesten er bij gelijke stand verlengingen worden gespeeld. Dat was de arbiter even ontgaan. Marchand had na de officiële speeltijd nog wel even het reglement geraadpleegd, maar dat bleek een verouderde versie te zijn.

De opmerkelijke uitspraak volgde in een procedure die was aangespannen door derdeklasser Lyra. De club voelde zich benadeeld. De spelers benutten de penalty's beter dan Rita Berlaar, maar nadat de voetbalbond de vergissing had opgemerkt, werd de uitslag geschrapt en bepaalde een loting dat RB verder mocht.

Alle betrokken partijen lijken een beetje beduusd door de uitspraak. De scheidsrechters zijn verbaasd en verontrust. De bond spreekt van een 'gevaarlijk precedent'. De animo om te fluiten zal wel afnemen als je persoonlijk aansprakelijk kunt worden gesteld voor foute beslissingen. Een beroep tegen de uitspraak is aangekondigd. Zelfs klager Lyra liet weten dat het niet de bedoeling was Marchand in de portemonnee te treffen. Rita Berlaar had geen commentaar. De club bestaat niet meer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden