Te koop: je eigen 'onbewoonde eiland' in de Vinkeveense Plassen

Iedereen die het lied 'Op een onbewoond eiland' letterlijk wil nemen, kan binnenkort een eiland kopen in de Vinkeveense Plassen. Het recreatieschap Vinkeveense Plassen veilt op 18 april namelijk het merendeel van de legakkers die het nog bezit.

null Beeld Peter Bakker
Beeld Peter Bakker

Legakkers zijn langwerpige stroken veen omringd door water, ontstaan door turfwinning. Het recreatieschap verkoopt de 44 langgerekte eilandjes vanwege de hoge onderhoudskosten. 'Elk jaar verdwijnen er stukjes grond in het water. Het kost ons veel moeite die erosie tegen te gaan', zegt Anco Goldhoorn, wethouder van de gemeente De Ronde Venen en bestuurder van het recreatieschap. 'Die legakkers horen bij de cultuurhistorie van Vinkeveen. Door de legakkers nu te verkopen hopen we dat dit unieke landschap er over dertig jaar ook nog is.'

De toekomstige eilandbezitters mogen hun legakker dan ook niet laten verloederen. Ruim de helft van de onbewoonde eilanden heeft een beschoeiingsverplichting. Dit betekent dat de kopers verplicht damwanden rond de eilanden moeten slaan om het verval tegen te gaan.

Particulier bezit

80 procent van de ruim 200 legakkers in de Vinkeveense Plassen is al particulier bezit. Op een deel van die eilandjes staan blokhutten die gedoogd worden. De eilanden die het recreatieschap nu verkoopt moeten echt onbewoond blijven. Hutten bouwen mag niet en overnachten mag alleen in een boot aan de oever van het eiland.

Voorlopig zijn deze legakkers dus niet meer dan een aanlegplaats voor boten en een privé picknickplek. De gemeente De Ronde Venen onderzoekt op dit moment of het bestemmingsplan eind volgend jaar verruimd kan worden. 'Een villa mag er sowieso nooit gebouwd worden. Of hutjes ooit wel toegestaan worden heb ik nu nog geen idee van', zegt Goldhoorn.

Recreatieschap

Nu zijn de 44 eilanden nog vrij toegankelijk voor iedereen die er wil picknicken of zonnebaden. Als de legakkers privébezit zijn, zal dat waarschijnlijk afgelopen zijn. Na de veiling wil het recreatieschap daarom de recreatieve mogelijkheden van de zandeilanden in de Vinkeveense Plassen verbeteren. De opbrengst van de veiling zal hiervoor gebruikt worden.

Welk bedrag het recreatieschap voor de legakkers hoopt te krijgen, wil Goldhoorn niet zeggen. 'We verkopen ze in ieder geval niet tegen elke prijs.' De legakkers die al privébezit zijn wisselen geregeld van eigenaar, voor prijzen tussen de 10.000 en 50.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden