Te koop: geschroeid stukje ruimtevaarthistorie

Af te halen in Cocoa Beach, Florida, van tweede eigenaar: een stuk Russisch ruimteschroot, in betere tijden beter bekend als Bor-5....

Peter van Ammelrooy

Alleen het hart van heuse kosmofielen - de fans van de Russische ruimtevaart - zal van deze mededeling sneller kloppen. De Bor-5 is een van de zes onbemande toestellen die de Russen in de jaren tachtig bouwden om te zien of ze de Amerikaanse Space Shuttle naar de kroon konden steken. Het ruimteveer vavde Russen was Buran gedoopt.

De Bor-5 is een exacte kopie van de Buran, op een schaal van 1 op 8, gemaakt om uit te vinden of het toestel kon vliegen. Ook werd er de hitte- en drukbestendigheid mee beproefd. Het ruimtevaartuig onderging zijn vuurdoop op 22 juni 1988. Het testmodel werd vanaf de basis Kapoestin Yar met een raket naar een hoogte van 210 kilometer gestuwd. Na een vlucht van 2100 kilometer kwam de Bor-5, bungelend aan een parachute, bij het Balkash-meer neer.

Een jaar na de vlucht van de Bor-5 schrapte Rusland de Buran. Hoewel er 14 miljard dollar in het project werd gestoken, kwam het ruimteveer niet verder dan 25 testvluchten. Om de kosten enigszins terug te winnen verkochten de Russen de testmodellen en de enige gebouwde Buran aan westerse verzamelaars.

Hoe de Amerikaanse verkoper op eBay aan zijn exemplaar is gekomen, is in nevelen gehuld. Wel is bekend wat hij voor het geschroeide stukje ruimtevaarthistorie verlangt: een bedrag van boven de 61 duizend gulden. Een poging om de Bor-5 voor minimaal 1,3 miljoen gulden te veilen, draaide deze week op een deceptie uit. Geen enkele koper meldde zich.

Liefhebbers van Russische ruimteschroot mogen nu opnieuw een bod uitbrengen. Ze hebben de tijd tot 23 augustus. De hoogste bieder moet rekenen op hoge transportkosten. Verscheping van Florida naar Californië komt al op 12 duizend gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden