LEZERSBRIEVEN

Te koop: Europese waarden en principes

De ingezonden brieven van donderdag 28 januari.

Naakte beelden in Rome, nu omkist uit 'respect voor Iraanse culturele waarden'.Beeld ap

Brief van de dag: Europese waarden in de aanbieding

Hassan Rouhani, de president van de Islamitische Republiek Iran, bezocht deze week Italië. Van tevoren had hij zijn Italiaanse gastheren verboden om in zijn bijzijn wijn te drinken. Zijn bezoek heeft Italië welgeteld 17 miljard klinkende euro's aan orders opgeleverd.

De Italianen waagden het maar geen moment om de afschuwelijke mensenrechtensituatie in Iran aan de orde te stellen. Geen woord over het lot van duizenden kinderen die in de dodencel op de galgendood wachten.

Zelfs is er niet gesproken over de twee musici en de filmmaker die nog deze week ter dood werden veroordeeld wegens het 'beledigen van de islamitische waarden en principes'. Voor zijn gezamenlijke persconferentie met de Italiaanse premier Renzi in het Capitolijnse Musea waren de eeuwenoude naakte marmeren beelden met houten bekisting bedekt.

'Uit respect voor de culturele waarden van de gasten', heeft de premier verklaard. Zelfs als het lot van de Iraniërs ons niets interesseert, staan de gebeurtenissen in Keulen ons toch nog vers in het geheugen. We veroordelen het al een maand lang in de media (en terecht).

We analyseren de culturele achtergronden daarvan, benoemen en bespreken het achterlijke vrouwbeeld in het Midden-Oosten als een van de oorzaken. Het is godvergeten cynisch dat onze morele verontwaardiging alleen geldt voor het gedrag van arme sloebers op straat.

Het is nog cynischer dat we zelf ook nog een handje helpen als het gaat om de leiders en de dragers van deze 'cultuur'. Blijkbaar staat er een bedrag op het prijskaartje van de Europese waarden en principes.

Je hebt ruggegraat nodig om voor deze waarden te gaan staan. Die naakte demonstrante had het, die op de dag na de aanrandingen op het Domplein in Keulen stond. Leiders zoals Renzi hebben die niet.

Keyvan Shahbazi, cultureel psycholoog en van Iraanse afkomst

Mag ik aub lesgeven?

Mag ik even mopperen naar aanleiding van het prachtige interview met Al Galidi (+). Burgemeester Van der Laan, Al Galidi en veel anderen brengen allemaal dezelfde boodschappen: 1. Doe wat aan de verveling in de asielzoekerscentra. 2. Leer die vluchtelingen Nederlands. Zo snel mogelijk!

Ik ben gepensioneerd leraar Nederlands. Gaf bijna veertig jaar les aan kuddes kinderen. Gaf ontelbaar veel buitenlanders lessen Nederlands. Al maanden bied ik me (als vrijwilliger) aan bij diverse instellingen die zich met vluchtelingenwerk bezig houden. Ik wil wel een dag in de week les geven. Het lukt me niet door te dringen. Ik krijg geen antwoord of word in de wacht gezet. Ontzettend jammer en ik denk ook onnodig.

Het zou goed zijn dit onder de aandacht te brengen. Vandaar deze reactie op dat interview met de door mij al jaren bewonderde Iraakse Nederlander.

Fons van Wanroij, Bedum

Drie bewoners van het AZC in Amersfoort tijdens Nederlandse les.Beeld anp

Lekker trainsurfen

Trainsurfing! (+) Vet artikel hoor! Moeten we alleen de omroepberichten nog aanpassen als er weer eens zo'n coole gast aan de draad hangt: 'Dames en heren vanwege de elektrocutie van een persoon is er op dit moment geen treinverkeer mogelijk tussen Utrecht en Amsterdam.'

Bert te Wierik, machinist NS, standplaats Zwolle, Lemelerveld

Kaas

Túúrlijk zoek je relevante kennis even op je smartphone op, Maurice, túúrlijk. Parate kennis is overbodig, evenals een flink deel van het rekenonderwijs. Maar wat als je tijdens je werk niet met dat ding mag spelen van je baas, zoals in een Roermonds filiaal van 's lands grootste kruidenier?

'Kan ik u helpen, mevrouw?', vroeg het meisje op de kaasafdeling. Het was een leuk kind van een jaar of zeventien, achttien, aardig gezicht, een en al klantvriendelijkheid. 'Een stuk van anderhalf pond belegen kaas asjeblieft', antwoordde ik. 'Oei', zei ze aarzelend, ' Ik weet niet zo goed wat een pond is. Een kilo weet ik wel, maar een pond vind ik altijd een beetje moeilijk'. Verbaasd keek ik haar aan. '750 gram. Een pond is 500 gram en de helft daarvan is dan 250 gram. Samen maakt dat 750 gram', schoolmeesterde ik. 'Goh, ik dacht 650 gram', twijfelde ze.

'Maar wijst u zelf maar aan hoe groot dat stuk kaas moet zijn', zei ze, wat achterdochtig geworden door mijn parate kennis. Ik wees aan en gedienstig ging ze op dat grote mes hangen. Nadat ze daarmee het gewenste stuk kaas bemachtigd had, legde ze het op de weegschaal. '653 gram mevrouw!' sprak ze triomfantelijk...

Maurice de Hond heeft groot gelijk met zijn onderwijsplannen: er moet natuurlijk wel wat te lachen overblijven! Want ons land gaat straks steeds meer Laarmansen tellen.. .

Mieke Poell, Beesel

Liever Duits

Ik steun de oproep van Ewout van der Knaap voor onderwijs in een tweede vreemde taal naast Engels. In het Verdrag van Lissabon, ook ondertekend door Nederland, ligt vast dat elk land onderwijs in twee Europese talen (naast de moedertaal) moet hebben. Dat is op steeds meer scholen in Nederland niet meer het geval. Men vindt het hip om Spaans en Chinees aan te bieden.

Overijssel en Twente halen de banden met Duitsland aan onder andere voor werkgelegenheid van Nederlandse werklozen. En uiteraard zijn er ook bilaterale projecten in Limburg. Maar een noodzaak voor meer kennis van het Duits is er niet alleen in de grensstreken.

Bedrijven in het hele land geven aan dat ze kansen laten liggen doordat hun medewerkers geen of niet voldoende Duits beheersen. Het leren van een taal als volwassene is veel moeilijker dan opbouwen op schoolkennis en/of een basis die is opgedaan in bijvoorbeeld uitwisselprogramma's).

Gisela Althaus, Delft

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden