Lezersbrieven

Te koop: e-bike met vogelvrijverklaring op de weg

De ingezonden brieven van zaterdag 1 juli.

Paul Strack van Schijndel: 'Met de wetswijziging heeft de Tweede Kamer de speedpedelec letterlijk van het veilige pad gedrukt en zodoende vogelvrij verklaard.' Beeld Bas van der Schot / de Volkskrant
Paul Strack van Schijndel: 'Met de wetswijziging heeft de Tweede Kamer de speedpedelec letterlijk van het veilige pad gedrukt en zodoende vogelvrij verklaard.'Beeld Bas van der Schot / de Volkskrant

Brief van de dag: Speedpedelec te koop

Het is met pijn in mijn hart, maar vanaf volgende week staat mijn snelle e-bike te koop. Hij is amper een jaar oud en heeft 7.000 woon-werkkilometers gereden. Ik verkoop deze speedpedelec omdat ik niet dood wil.

Sinds deze maand moet ik het fietspad af en de rijbaan op: tussen de auto's en vrachtwagens. Een idiote maatregel. Waar zij 50 kilometer per uur en in de praktijk harder mogen rijden, trap ik met pijn en moeite 40 kilometer. Automobilisten toeteren en halen mij in, ook waar dit niet kan. Voor mijn neus trappen ze op de rem (geintje, joh) of krijg ik de bekende middelvinger.

Bij het stoplicht vragen ze of ik dood wil. Bij het optrekken drukken ze mij aan de kant. En ik snap ze, want ik kan simpelweg niet met het verkeer meekomen. Dit zijn slechts enkele ervaringen, het risico is echt te groot. En dan is het nu nog zomer en lang licht.

Ik ben echt geweldig teleurgesteld in de kortzichtigheid en onkunde van 'Den Haag'. Met de wetswijziging heeft de Tweede Kamer de speedpedelec letterlijk van het veilige pad gedrukt en zodoende vogelvrij verklaard. Ik wil niet dood en dus is de mijne nu te koop en dat is vreselijk jammer. Ik reed met deze e-bike van Eindhoven naar mijn werk in Tilburg. Het was mijn dagelijkse portie beweging: duurzaam, zonder uitstoot en filevrij. Ik heb van de week maar weer een auto gekocht: een diesel. Ik ga niet wachten op die ene fatale botsing.

Paul Strack van Schijndel, Eindhoven, docent SPECO sportcommunicatie Fontys

Leve het Engels

Engels als onderwijstaal wordt afgeserveerd door Felix Huygen. Dat hijzelf en zijn docenten zich niet goed in het Engels kunnen uitdrukken als ze na jaren Nederlandstalig onderwijs plots in een andere setting terechtkomen (masteropleiding klassieke talen in het Engels), is dat geen bewijs dat Engelstalig onderwijs slecht is.

De enige bron is een publicatie van de Commissie Nederlands als wetenschapstaal van anderhalf decennium geleden; de tijd dat men nog een Nokia 3310 gebruikte. In deze publicatie wordt overigens enkel over gedrags- en maatschappijwetenschappen gesproken in tegenstelling tot de sterrenkunde, natuurkunde en informatica die hij noemt. Hat advies luidt: bacheloropleidingen in het Nederlands, masters niet. Maar in de masterfase komt men tot de finesse. Door de bachelor door te ploegen in het Engels kan men in de master opbloeien (in het Engels).

Trouwens, een student komt voor de inhoud, niet voor de taal waarmee die inhoud overgebracht wordt. Een universiteit kan onmogelijk verdienstelijk zijn voor het bevorderen van de wetenschap als het op een linguïstisch eilandje in de eigen taal probeert wetenschap te bedrijven.

Een rechtszaak over dit onderwerp is gedoemd te mislukken. Het gaat tegen de vrijheid van onderwijs in en de 'specifieke aard' (wetenschappelijk onderwijs) en is ook in strijd met de 'inrichting of de kwaliteit van het onderwijs' (op wereldwijd topniveau) en de 'herkomst van de studenten' (Europa en daarbuiten) noodzaken het gebruik van Engels.

Paul L. Smits, student masteropleiding Universiteit Twente en oud-voorzitter European Students Forum

Een universiteit kan onmogelijk verdienstelijk zijn voor het bevorderen van de wetenschap als het op een linguïstisch eilandje in de eigen taal probeert wetenschap te bedrijven. Beeld Bas van der Schot / de Volkskrant
Een universiteit kan onmogelijk verdienstelijk zijn voor het bevorderen van de wetenschap als het op een linguïstisch eilandje in de eigen taal probeert wetenschap te bedrijven.Beeld Bas van der Schot / de Volkskrant

Engels is noodzakelijk

Huygen noemt de verengelsing van het onderwijs een 'spoor van vernieling'. Waar de auteur aan voorbijgaat, is dat onderwijs niet enkel in een taal wordt afgenomen, maar ook daarin moet worden aangeboden.

Als promovendus aan het Zwitserse École polytechnique fédérale de Lausanne ervaar ik de taaldiscussie dan ook vooral in omgekeerde richting. Ieder semester strijden onze professoren om de schaarse Franstalige promovendi aan zich te binden als onderwijsassistent.

Buitenlandse tophoogleraren kunnen niet worden ingezet in de bachelor vanwege een onvoldoende beheersing van het Frans. In Nederland publiceerde het CPB in 2016 dat ongeveer 40 procent van de promovendi uit het buitenland komt. Het Rathenau-instituut becijferde daarnaast een percentage van 33 procent niet-Nederlands wetenschappelijk personeel.

Door stellig vast te houden aan het Nederlands kunnen faculteiten al deze stafleden niet inzetten in het onderwijs.

Giel Op 't Veld, Lausanne

Beetje zorgvuldig graag

Laten we zorgvuldig omgaan met meer Engelstaligheid: de kwaliteit van het onderwijs valt of staat met interactie tussen docent en student. Het is een illusie om te denken dat we al het onderwijs met één knip van de vingers Engelstalig kunnen maken en dat de kwaliteit dan zomaar gewaarborgd blijft.

Felix Huygen stelt dat universiteiten zich bij de invoering van het Engels laten leiden door geld in plaats van kwaliteit. Dat denk ik ook. Wij zijn bang dat universiteiten zich bij het trekken van internationale studenten niet laten leiden door kwaliteit, maar door hun kasboekje.

Een student uit Peking neemt een grotere zak geld mee dan een student uit Bunschoten.

Rhea van der Dong, Interstedelijk Studenten Overleg, Utrecht

Weg die ketenen

Terecht dat de mensen in het onderwijs in opstand komen tegen de werkdruk. Terecht ook dat de basisschoolleraar zich afvraagt waarom hij/zij minder verdient dan de leraar voortgezet onderwijs. Beiden zijn (minimaal) hbo- geschoold. Beiden hebben een grote verantwoordelijkheid voor onze toekomstige generatie. Een van de grote klachten is de druk die alle verplichte administratieve handelingen, toetsen en verslagen met zich meebrengt.

De symbolische staking van 27 juni was een manier om de aandacht op deze problematiek te vestigen. Je raakt echter de eigen 'klant', terwijl het ook heel goed is de veroorzaker van die werkdruk te raken. Beste leerkrachten, ga met elkaar om de tafel en spreek af welke verplichte handelingen men vanaf nu permanent weigert te doen. Richt de staking daarop, zodat er (veel) tijd vrijkomt, de druk afneemt, er meer ruimte komt voor het onderwijs en de vakkundige, zelfstandige, creatieve leerkracht. Neem het heft in handen en verlos je van de ketenen!

Piet Paree, Santpoort-Noord

Feest in Groningen

Oud-Groningers feesten in Groningen waar iedereen een geweldige tijd heeft gehad tijdens de studie. Wat was Groningen leuk, wat hebben we er een mooie tijd gehad en fijne mensen ontmoet. Dan met piepende banden weer richting Amsterdam want daar gebeurt het...

Vervolgens lees je in dezelfde krant dat de helft van de volwassen Amsterdammers zich eenzaam voelt. Vanwaar de haast om weer weg te gaan?

Len Koetsier, Groningen

Mevrouw Koene, deze is voor u! Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant
Mevrouw Koene, deze is voor u!Beeld Aurélie Geurts / de Volkskrant

Kerncentrale

Dankjewel dat jullie aandacht hebben besteed aan de vijftigduizend mensen die een ketting vormden van Aken, dwars door Zuid-Limburg, naar Tihange om de kerncentrale daar gesloten te krijgen. Met foto nog wel!

Het viel wat weg naast alle feestelijkheden in Groningen, maar enigszins goed nieuws uit die provincie is ook wel weer eens fijn. Ik snap best dat afwegingen lastig zijn.

Hanneke Koene, Eijsden-Margraten

Hiphopper Ronnie

Och die lieve Ronnie. Mijn eerste kennismaking was vijf jaar geleden. Hij was geboekt door onze dochter voor haar 16de verjaardag. Een optreden letterlijk tussen de schuifdeuren. Na zijn optreden werd hij belaagd door de meisjes. Een kwartier later was iedereen eraan gewend, en bleven Ronnie en zijn 'crew' nog een uurtje of twee hangen.

Met een snel gebakken pizza verdwenen ze in een groen autootje. Sindsdien volg ik hem op de voet en ben ik, denk ik, zijn letterlijk oudste fan. Ik ben trots op hoe hij zich ontwikkelt en met Deuxperience Band heeft hij een nieuwe stap gezet.

We zijn hoop ik nog lang niet van hem af.

Rita Jobben (58 jaar), Haarlem

Trumpcare

Ik lees in een kop dat de Republikeinen terugschrikken voor de effecten van Trumpcare. De wet die onder meer op termijn 22 miljoen Amerikanen zonder ziektekostenverzekering zal laten leven.

Ik vind dat misleidend, want van de 52 Republikeinse senatoren zal maar een handvol tegen de huidige wet stemmen. Een handvol betekent bij mij vijf. Maar laten we er van uitgaan dat er nog wat zwijgzame senatoren zijn die eveneens tegen de nieuwe wet willen stemmen. Dan kom ik op tien. Van de 52 senatoren zijn er 42 die vroegtijdige dood en ellende minder belangrijk vinden dan het zoveelste belastingvoordeel voor de rijken.

Hoezo: 'Republikeinen schrikken terug voor Trumpcare?' De Republikeinse senatoren schrikken helemaal niet terug. Het grote schandaal is dat het er maar vijf zijn.

Janine Peek, Harmelen

Help, een hoofddoekje

Volgens tv-recensent Hans Beerekamp hebben we er in de provincie, van Steenwijk tot Schin op Geul, geen enkel benul van dat Nederland de laatste decennia kleurrijker en diverser is geworden dan ooit tevoren. Een nieuwslezeres met hoofddoek zou een schokeffect teweeg brengen en ons eindelijk met de neus op de feiten drukken.

Op welke planeet woont Beerekamp? We zijn niet allemaal geschift of achterlijk. Zelfs buiten de Randstad vertoont zich weleens iemand met een migratieachtergrond of een tot slaaf gemaakte. We schrikken er echt niet van; varkenskoppen blijven buiten handbereik. En mocht de gehoofddoekte nieuwslezeres mettertijd verschijnen, dan zullen provincialen niet en masse woedend hun scherm vernielen.

Misschien kan de NOS ons alvast voorbereiden door Rob Trip een tulband op te zetten.

Alfons Lammers, Otterlo

De God van Bouterse

Elementaire logica lijkt niet Bouterses sterkste punt. Als God hem, via verkiezingen, president kan maken, kan Hij hem natuurlijk net zo makkelijk, via de rechter, in de bak gooien.

Mark de Rooi, Almere

President Desi Bouterse. Beeld anp
President Desi Bouterse.Beeld anp

Stop die herrie

Ik ben het hartgrondig eens met Rogier Ormeling. De dictatuur van het eigen geluid loopt parallel aan die van het eigen gelijk. En zijn de zomerfestivals, rijdende disco's en ronkende motoren na de zomer eindelijk tot rust gekomen, dan teistert de plantsoenendienst mijn oren wel weer met het oorverdovende lawaai van gemeentelijke bladblazers.

De stilte heeft verloren. Ik kan mijzelf niet meer horen.

Jos Huigen, Heemstede

Hier, een cadeautje

Niet alleen het salaris, maar ook de secundaire arbeidsvoorwaarden in het VO zijn niet geweldig. Na 16 jaar bij dezelfde school techniek en natuurkunde te hebben gegeven kon ik vorige maand met pensioen. Ik heb in die jaren ontzettend veel lesmateriaal ontwikkeld, een YouTube-kanaal gemaakt, in de MR etc. Bij mijn afscheid kreeg ik een bos bloemen en een VVV-bon van, tatatata, 30 euro.

Verrast was ik zeker.

Zweitse de Wit, Gasselternijveen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden