NieuwsRobotica

Te huur: ‘dierlijke’ robothond op pootjes, u mag zelf verzinnen wat u daaraan heeft

De vierpotige robot Spot – vanaf nu te huur – beweegt haast dierlijk, terwijl hij rondwandelt over oneffen terrein of trappen beklimt. Het is het eerste commerciële product van de befaamde robotbouwer Boston Dynamics; een doorbraak in de ontwikkeling van robots.

Spot, de robothond van Boston Dynamics, opent een deur. Beeld RV
Spot, de robothond van Boston Dynamics, opent een deur.Beeld RV

Dit is wel even wat anders dan de lollige robothondjes die je in de speelgoedwinkel koopt. Na meer dan vijfentwintig jaar sleutelen door Boston Dynamics en miljoeneninvesteringen door onder meer Google en het Amerikaanse Ministerie van Defensie, maken robots op poten nu ‘de eerste stap van onderzoeksspeeltje naar iets dat daadwerkelijk te koop is’, stelt hoogleraar Maarten Steinbuch, die zich aan de TU Eindhoven bezighoudt met robotica.

Boston Dynamics is geen vreemde voor het grote publiek: het bedrijf publiceerde de afgelopen jaren het ene na het andere gretig gedeelde filmpje van robots die koprollen, salto’s maken en behendig over obstakels springen:

Ze bewegen zo natuurlijk, dat enige verontwaardiging ontstond om video’s waarin robots worden getrapt en geduwd, om hun balans te testen:

Ingewikkelder dan op wielen

Dat het zo lang duurde voordat Boston Dynamics een van zijn creaties op de markt bracht, komt volgens Steinbuch doordat het extreem ingewikkeld is om robots te laten lopen. Balans, coördinatie, de vele motortjes en sensoren per gewricht: het maakt zulke robots stukken ingewikkelder dan een exemplaar op wielen. Wat hem betreft is het een enorme prestatie dat Spot zo soepel loopt, in balans blijft, objecten oppakt, obstakels ontwijkt en zelfstandig navigeert (overigens wel het liefst op bekend terrein):

Haast u vooral niet naar het winkelcentrum; Spot is alleen nog beschikbaar voor bedrijven. En wel voor ‘de prijs van een auto’, aldus topman Michael Perry van Boston Dynamics tegen technieuwssite TechCrunch.

Wat die bedrijven in vredesnaam moeten met een wandelend robotje van een meter hoog? Dat is juist de vraag die Boston Dynamics hoopt te beantwoorden, zegt Bill Ray, marktanalist bij ict-adviesbedrijf Gartner. Het is volgens hem vooral zaak om te zoeken naar situaties waarin een robot op poten nuttiger is dan een drone of een robot op wielen.

De robot wordt daarom gepresenteerd als onbeschreven blad, dat kan worden voorzien van welke sensor of grijparm ook maar van pas komt. Zo zou Spot dienst kunnen doen als mechanische waakhond, die ’s nachts over oneven terrein patrouilleert en alarm slaat als er iets verdachts in beeld komt, of ingezet kunnen worden bij reddingsacties, bijvoorbeeld door hem een gebouw in te sturen dat op instorten staat. Ray: ‘Misschien komt er iemand langs die zegt: wacht even, hier kan ik een waterspuit op aansluiten. En wordt er een dergelijke robot ingezet bij de brandweer, waar robots nu nog geen rol spelen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden