Te huur: afgedankte cel voor arme, eenzame oudere

Te huur in centrum van Breda: cel van 11 vierkante meter, te delen met kamergenoot (65plus) en voorzien van camerabewaking. Ondernemer Aad Ouborg wil de koepelgevangenis van Breda omtoveren tot een zogenoemd budgetbejaardenhuis.

Update: Ondanks de herhaardelijke bevestigingen, gaf Aad Ouborg woensdagavond toch toe dat dit bericht een grap was.

Een grap om bezuinigingen aan de kaak te stellen? Nee, zo bezweert zijn woordvoerder, Ouborg is bloedserieus. De ondernemer die zijn fortuin vergaarde met Princess-huishoudartikelen, ziet markt in de bejaarde. 'We zien steeds meer ouderen die na hun pensioen maar amper kunnen rondkomen. Voor hen willen wij een goedkoop alternatief bieden.'

Door gebruik van robots zou de zorg in de gevangenis efficiënt kunnen worden georganiseerd, meent Ouborg. Belangstellenden kunnen zich alvast inschrijven via de website budgetbejaardenhuis.nl. Het plan richt zich niet op de huidige bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen, want het budgetbejaardenhuis gaat geen 'complexe zorg' aanbieden. 'Maar denk aan ouderen vanaf 65 jaar die nu thuis vereenzamen en amper rondkomen.'

De goedkoopste kamer moet 29 euro per dag gaan kosten. Maar is dat goedkoop, voor een gedeelde cel? De maandhuur komt dan op 870 euro. Met een sociale huurwoning ben je goedkoper uit. 'Maar we willen voor dat bedrag ook een pakket basiszorg bieden', zegt de woordvoerder. Wat die basiszorg dan precies behelst, is onduidelijk. Maaltijden zijn vooralsnog niet inbegrepen. Hulp bij aankleden en wassen dan? 'Het is niet de bedoeling dat 900 mensen moeten worden aan- en uitgekleed, dan moeten we heel veel personeel aannemen en dat willen we juist niet. Maar incidentele hulp op dit vlak moet wel kunnen.'

In de gaten houden
Het camerasysteem dat nu wordt gebruikt om gevangenen te bewaken, zou in de visie van Ouborg kunnen worden toegepast door familieleden op afstand om hun vader of moeder in de gaten te houden.

De komende jaren sluit de Dienst Justitiële Inrichtingen negentien gevangenissen. Het zijn gebouwen waarvoor niet zomaar een nieuwe bestemming is gevonden. In Maastricht is al geopperd om studenten te huisvesten in leegstaande cellen; in Roermond opende Van der Valk een hotel in een voormalige gevangenis, waar de suites namen dragen als 'de cipier' en kan worden geborreld op de luchtplaats.
Ook voor De Koepel in Breda opperde een ondernemer eerder om er een 'Prison Palace' te vestigen: een all-inclusive hotel naar model van Preston Palace in Almelo.

De Bredase koepel is nu eigendom van de Rijksgebouwendienst. Als de gevangenis in 2016 leeg komt te staan, zal het gebouw eerst worden aangeboden aan de provincie of de gemeente, zegt een woordvoerster. Als die het niet willen hebben, komt het pand op de markt. 'Het is daarom niet aan ons om te beoordelen of een bejaardenhuis op die locatie een goed idee is. Wel staat vast dat het pand alle mogelijkheden heeft om er woningen, zorg en recreatie in te organiseren.'

De gemeente zegt dat het 'niet voor de hand ligt' dat Breda het pand koopt. 'We hebben er geen plannen mee en er ook geen geld voor.' Wat de koepel moet gaan kosten, is volgens de Rijksgebouwendienst nog onduidelijk.

Interieur van de Koepelgevangenis in Breda op archiefbeeld.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden