Te gek gave coole liefde

Ingrediënten van de Tsatsiki-boeken zijn een grappig jongetje met een alleenstaande, in een rockband spelende moeder. Bandgenoot Bottelroos, die een oogje op mama heeft....

Met dergelijke ingrediënten, die een te gek gaaf cool zooitje vormen, kan een verhaal irritant politiek correct worden. Zo'n verhaal waarin niemand zich in de verste verte kan herkennen. Of zo'n begripvol probleemboek. Moeder die bijvoorbeeld te weinig aandacht heeft voor kind, of stiefvader die zich misdraagt. De Zweedse schrijfster Moni Nilsson-Brännström weet deze valkuilen moeiteloos te omzeilen. Er zijn vier boeken over Tsatsiki verschenen. In Nederland zijn ze twee aan twee gebundeld. De eerste bundel werd verfilmd en overladen met prestigieuze prijzen. De tweede bundel is zojuist uitgekomen. Als je de ene gelezen hebt, is de kans groot dat je de andere ook in huis wilt halen.

De vier delen van de serie gaan steeds over een schooljaar van Tsatsiki; groep drie, vier, vijf en zes zijn nu aan bod geweest. De rode draad in alle verhalen is liefde. Die van de moeder voor haar zoon, het jongetje dat ze consequent op nummer één zet. Als Tsatsiki de vriendjes van zijn moeder niet ziet zitten, verdwijnen ze snel van het toneel. Als hij problemen heeft, komt ze in het geweer, of hij wil of niet. Als hij zich naar voelt, omdat hij als een van de weinigen van zijn klas remedial teaching nodig heeft, neemt ze hem in de houdgreep en kietelt ze hem net zo lang tot hij toegeeft dat hij het leukste kind van de wereld is.

Als hij gepest wordt, neemt moeder de gevreesde Maarten onder handen. Ze biedt hem ook gitaarles aan en een beetje opvang, want Maarten blijkt een alcoholist als vader te hebben. Er is ook de liefde van de jongen voor zijn moeder, al schaamt hij zich dood als zij het schoolhoofd op onorthodoxe wijze een lesje leert. Dan zijn er de gevoelens van Tsatsiki voor huurder Gerben. Tussen de twee ontstaat een vriendschap, nog vóór moeder en Gerben beseffen dat ze verliefd op elkaar zijn. Er is de verliefdheid van Tsatsiki op Maria. Hoe ze briefjes sturen, bellen, hoe het aangaat, en weer uit. Hoe hij twee dagen ziek thuisblijft met een gebroken hart, dat 'ineens weer goed springt' als hij woedend merkt dat Maria over hem roddelt.

Bij al deze perikelen ligt het risico van sentimentaliteit op de loer. Maar daar is geen spoor van te bekennen. Het boek, met prachtige illustraties van Ceseli Jitta, heeft de humor en warmte van Astrid Lindgren, de dromerigheid en wilde fantasie van Kees de jongen, de onderkoelde humor van Adrian Mole. En een aangename moderniteit: alsof het gisteren hier in huis gebeurde. Het is een mooi en ontroerend boek, heerlijk soepel door Clementine Luijten vertaald uit het Zweeds. Voorlezen aan kinderen van de basisschool (en veel ouder), zodat je zelf kunt meegenieten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden