'Te duur alleen al is reden voor slechte beoordeling'

Ze zijn niet oud en ook geen exorbitante veelverdieners, zeggen de medewerkers van Capgemini die loon dreigen te moeten inleveren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

UTRECHT - 'Ik ben 51 en voel me fit', zegt de senior software engineer van Capgemini. 'Volgens het bedrijf ben ik niet fit. Dat is een hele rare situatie.' Samen met bijna honderdvijftig collega's van het automatiseringsbedrijf heeft hij zich woensdagavond gemeld in het zaaltje in Utrecht om zich te beraden op gezamenlijke actie met de vakbonden.

Een enkeling blaast stoom af voor de camera's, maar de meesten willen alleen anoniem reageren terwijl ze in de rij staan voor een broodje en een kop Chinese tomatensoep van de bond, in afwachting van de bijeenkomst.

Vrijwel iedereen is nog in onderhandeling met de baas en voelt zich daardoor kwetsbaar. Het beeld dat ze van zichzelf terugzien in de media klopt ook niet, zeggen ze. Ze zijn niet oud en ook geen exorbitante veelverdieners. 'Het merendeel van de collega's die gedwongen moeten inleveren, verdient tussen de 50 en 60 duizend euro bruto', schat een van hen.

Van dit bedrag kan volgens Capgemini wel 10 tot 12 duizend euro af, tenzij de werknemers zich kwalificeren voor een nieuwe baan op een hoger niveau. Niet iedereen wordt automatisch geschikt geacht voor zo'n nieuwe functie, hoewel iedereen het mag proberen. Dat maakt de regeling 'vrijwillig'.

Maar wat is dat, vraagt de software engineer. 'Als ik niet akkoord ga, wordt dat gezien als verstoring van de arbeidsverhouding. En dat is een reden voor ontslag.'

Sommigen hebben de pech dat ze net iets te veel verdienen. 'Als mijn salaris per maand 10 euro lager zou zijn, zat ik in een lagere salarisschaal en had ik mijn inkomen kunnen houden. Nu zit ik volgens de regels twee schalen te hoog en moet ik fors inleveren. 11 procent, om precies te zijn.' Hij heeft drie studerende kinderen en een vrouw die anderhalve dag in het onderwijs werkt.

De discussie over de gedwongen salariskorting begon afgelopen januari, toen Capgemini-bestuurder Jeroen Versteeg het debat opende over de volgens hem noodzakelijk 'demotie' van oudere werknemers die te veel verdienen. In werkelijkheid speelt de discussie in het bedrijf al veel langer, zegt een werknemer.

'Bij de twee laatste jaarbeoordelingen werd al gezegd dat we te duur waren. Dat alleen al leverde een slechte beoordeling op, hoewel je nooit precies wist waarom. Bij een jaarbeoordeling moeten ook je projectbeoordelingen worden ingeleverd. Die waren in mijn geval altijd perfect. Ik doe mijn werk goed. Het bedrijf wil gewoon meer verdienen. Dat vertellen ze ons ook: we moeten meer resultaten leveren aan de aandeelhouders.'

Een andere werknemer heeft te horen gekregen dat hij weliswaar te veel verdient, maar dat hij zich mag bijscholen tot een hoger niveau, waardoor hij zijn salaris kan behouden. Toch heeft hij zich voor de bijeenkomst aangemeld.

'Als een van de weinigen in het bedrijf was ik al lid van de FNV. Voor de plannen werden bekendgemaakt, was de organisatiegraad minder dan 2 procent', zegt hij. 'Ik ben vooral benieuwd hoe de bond dit moderne maatschappelijke dilemma oppakt. Het beeld is toch dat de vakbond zich richt op de wat oudere werknemers en op het behoud van verworven rechten in bedrijfstakken met een hoge organisatiegraad. In de plannen van Capgemini komen de dilemma's van mondialisering en individualisering samen. Een echte uitdaging, lijkt me zo. Dus ik dacht: ik ga eens kijken.'

Medewerker Capgeminiwil niet met zijn naam in de krant

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden