Te dikke omroepsters Egypte geschorst om in een maand af te slanken

De Egyptische televisiebazen zijn te dikke presentatrices beu. Acht omroepsters zijn geschorst om gedwongen af te slanken. De groep heeft slechts een maand de tijd gekregen om terug te komen met een 'aanvaardbaar uiterlijk'. Het besluit heeft geleid tot boze reacties van de omroepsters en vrouwengroepen.

Een van de acht Egyptische omroepsters. Beeld You Tube

Dit meldt de Egyptische nieuwswebsite Al-Yawm al-Sabi. Pikant is dat de Egyptische Radio- en Televisie Unie (ERTU), het staatsomroeporgaan dat het omstreden en drastische besluit nam, geleid wordt door een vrouw die allesbehalve slank is.

Een van de dames die nu in recordtempo kilo's moet verliezen, presentatrice Khadija Khattab van Channel 2, heeft de kijkers opgeroepen om haar laatste uitzendingen te bekijken om met eigen ogen te zien of ze werkelijk zo dik is. Khattab is verbolgen dat ze door het besluit van ERTU-omroepbazin Safaa Hegazy haar werk niet meer mag doen.

Een andere gedupeerde omroepster zegt dat ze veel boze reacties heeft gekregen, onder andere van familieleden. De omroepsters zijn woedend omdat ze met het mes op de keel worden gedwongen hun overgewicht te verliezen en omdat ze sinds de schorsing worden 'bespot' op sociale media. Ook zijn ze gepikeerd dat ze met naam en toenaam worden genoemd in een omroeprapport over de boosdoeners op televisie die wel wat kilo's kunnen verliezen.

Het is niet duidelijk wat er zal gebeuren als de acht omroepsters niet binnen een maand zijn afgeslankt. Beeld You Tube

Ideaal gewicht

Een organisatie voor vrouwenrechten, het Women's Centre for Guidance and Legal Awareness (Wcgla), heeft ERTU-directeur Safaa Hegazy opgeroepen het besluit snel in te trekken. Volgens deze ngo is de maatregel in strijd met artikel 11 van de grondwet en internationale verdragen 'De beslissing is onjuist en wordt beschouwd als een vorm van commercialisering van vrouwen', aldus de directrice van het centrum.

In een verklaring haalde de vrouwengroep een rits artikelen aan uit internationale verdragen om aan te geven dat de schorsing discriminerend is. Ook werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de VN uit 1948 erbij gesleept om Hegazy erop te wijzen dat ze fout bezig was. Maar deze liet in een reactie weten er niet over te peinzen terug te komen op de schorsing.

Het is onduidelijk wat er zal gebeuren als de acht omroepsters na een maand niet naar behoren zijn afgeslankt. In het parlement nam parlementariër Sayyid Hegazy, een man, het op voor de 'chubby' vrouwen. 'Wie in Egypte heeft nou het ideale gewicht?', vroeg de parlementariër zich af, zo meldt de website Sada al-Balad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden