TCA en Euroclean in surséance door hechtenis directeur

TCA en Euroclean, twee bedrijven van de gebroeders Langenberg, hebben uitstel van betaling gevraagd. De bedrijven, die volgens Langenberg's advocaat R....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens een persbericht van TCA en Euroclean is een 'normale bedrijfsvoering onmogelijk geworden'. Dat komt door het justitieel onderzoek dat is ingesteld naar de gebroeders Langenberg. Het onderzoek betreft niet hun doen en laten bij deze Amsterdamse bedrijven, maar bij de Rotterdamse tak van hun groep, TCR. TCR ging in september vorig jaar failliet. Het bedrijf en de Langenbergs worden verdacht van ernstige financiële malversaties en van milieudelicten.

De Vervoersbond FNV eist dat beide bedrijven in hun geheel worden overgenomen, inclusief al het personeel dat er werkt. Volgens bestuurder R. Hidding van de bond gaat het om uitstekende bedrijven, en moet er nu op korte termijn een einde komen aan de al maanden durende onzekerheid.

Er wordt al maanden onderhandeld tussen Ton Langenberg, de enige directeur van TCA en Euroclean, en het Duitse concern Ruhrkohle AG over een overname. Maar de onderhandelingen schieten niet op omdat Langenberg in de gevangenis zit wegens de TCR-affaire. De onderhandelingen moeten steeds via tussenpersonen worden gevoerd, want Langenberg zelf mag nauwelijks met mensen uit de buitenwereld praten. Ook de curatoren van TCR hebben al eerder laten weten dat de afwikeling van het faillissement wordt vertraagd door de gevangenschap van de Langenbergs.

Vorige week stelde Ton Langenberg De Bok aan als zijn zaakwaarnemer. De Bok moest naar eigen zeggen 'proberen te redden wat er te redden was, en onderhandelen over een overname'. Zo dat niet zou lukken, zou De Bok uitstel van betaling moeten aanvragen. Nadat ABN Amro de kredieten opzegde en daardoor zelfs de verzekeringspremies niet meer konden worden betaald, was er geen houden meer aan. Volgens De Bok zijn de twee Amsterdamse bedrijven milieutechnisch nooit omstreden geweest en financieel gezond. 'Er is alleen een liquiditeitsprobleem.'

De bewindvoerders van TCA en Euroclean, L. Spigt en R. van der Vijver van het Amsterdamse advocatenkantoor Loeff Claeys Verbeke, hebben nog geen overzicht over de situatie. Volgens onbevestigde berichten hebben beide bedrijven een schuld van 20 miljoen gulden, maar daarbij zitten ook schulden aan andere bedrijven in het Langenberg-imperium. De afgelopen maanden zouden miljoenen naar andere bv's zijn weggelekt. Spigt zei wel te verwachten dat hij als bewindvoerder voortvarender zou kunnen onderhandelen met Ruhrkohle dan in de afgelopen maanden het geval was.

TCA verzamelt en verwerkt industrieel afval en maakt olietankers schoon. Er werken vijftig mensen. Euroclean is een afvaltransporteur waar zeventig mensen werken.

Volgens De Bok zijn de salarissen van de mensen nog overgemaakt. Aanvankelijk weigerde ABN Amro ook dat, maar nadat de Vervoersbond FNV had gedreigd met acties en De Bok met een kort geding, zegde de bank toe de salarissen alsnog over te maken.

TCR ging eind vorig jaar failliet nadat de grote klanten zich van het bedrijf afwendden wegens de steeds maar groeiende hoeveelheid schandalen waar het bedrijf in terecht kwam. De processen tegen de drie gebroeders Langenberg beginnen maandag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden