Tbs onder druk

De voortvluchtige tbs'er Marciano Ernst wordt door Justitie onverbloemd als gevaarlijk omschreven. Ernst werd in 1997 veroordeeld voor doodslag en is ongeneeslijk ziek....

De vraag of het verantwoord was Ernst in dit gevorderde stadium van zijn behandeling die vrijheid toe te vertrouwen, vergt nader onderzoek. De Tweede Kamer heeft daar terecht om gevraagd. Tot dat onderzoek is afgerond, lijkt het weinig zinvol minister Donner van Justitie op het matje te roepen.

Het principe van de tbs-behandeling is resocialisatie: het voorbereiden van de geesteszieke delinquenten op terugkeer in de samenleving. De maatschappelijke en politieke steun voor deze resocialisatie zal verder afbrokkelen als blijkt dat in het geval van Ernst onverantwoorde risico's zijn genomen. Honderd procent zekerheid bestaat niet. Maar het is onaanvaardbaar dat de tbs zodanig functioneert dat de samenleving dodelijke slachtoffers of verkrachting van kinderen voor lief zou moeten nemen.

De afgelopen jaren zijn vaker tbs'ers ontsnapt. In juni kwam minister Donner van Justitie in grote politieke moeilijkheden nadat tbs'er Wilhelm S. een bejaarde Amsterdammer had vermoord. Hij zegde toen extra maatregelen toe om het verlofsysteem voor tbs'ers te verbeteren. Zo zal worden geëxperimenteerd met enkelbanden met een gps-systeem. Dit maakt het mogelijk tbs'ers op proefverlof permanent te traceren.

Een andere afspraak was dat voortaan onmiddellijk groot alarm wordt geslagen bij ontsnappingen. Dat is dan ook prompt gebeurd met betrekking tot Ernst. Een terecht besluit, dat de kans op opsporing vergroot - al brengt het onvermijdelijk onrust met zich mee.

De samenleving heeft recht op maximale bescherming tegen geesteszieke delinquenten. Zonodig moet de capaciteit van tbs-klinieken worden vergroot. Dat geldt zeker voor de zogenoemde longstay-afdelingen voor ongeneeslijk zieke delinquenten die blijvend een gevaar voor de samenleving vormen.

Zoals sommige psychiatrische patiënten hun verdere leven tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen, is er ook een categorie waartegen de samenleving moet worden beschermd. Deze realiteit moet onder ogen worden gezien, juist in het belang van hen die wél in aanmerking komen voor een nieuwe start in de maatschappij.

De risico's die de huidige tbs-praktijk met zich meebrengt, stellen het vertrouwen van burgers in het functioneren van de overheid op de proef. Het is dan ook een goede zaak dat de Kamer binnenkort begint aan een parlementair onderzoek naar deze praktijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden