Tbs-klinieken na problemen onder loep van inspectie

Alle tbs-klinieken worden vanaf september onderworpen aan een diepgaand onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Aanleiding voor het onderzoek zijn de wantoestanden bij tbs-kliniek Van Mesdag in Groningen en problemen bij De Singel in Amsterdam....

Minister Korthals van Justitie heeft opdracht gegeven om na de Van Mesdag-kliniek de vier andere rijksinrichtingen voor psychiatrische behandeling van criminelen te onderzoeken. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarop besloten ook de acht tbs-klinieken die niet onder directe verantwoordelijkheid van Justitie vallen grondig te inspecteren.

Eind vorig jaar concludeerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat de directie van de Van Mesdag-kliniek ernstig tekortschoot in haar management. Ook het personeel, dat klaagde over hoge werkdruk en een slechte sfeer, kwam vaardigheden tekort. De kliniek voldeed volgens de inspectie niet aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan zorginstellingen.

Eerder dit jaar protesteerde de patiëntenvereniging van rijksinrichting De Singel tegen het 'uitzonderlijk slechte' behandelklimaat in de kliniek. Advocaat H. Seegers, tbs-specialist, bekritiseert het onregelmatige aanbod van therapieën en het gebrek aan ontspanningsmogelijkheden. Hij noemt het nationale tbs-onderzoek een goede zaak. Seegers: 'De tbs-wereld heeft veel problemen, waaronder de oplopende behandeltijd. Die moeten grondig worden onderzocht.'

De belangrijkste problemen van de tbs-klinieken vormen het tekort aan behandelplaatsen en het gebrek aan personeel, zegt hoogleraar forensische psychiatrie T. Oei. De Singel opende in 1998 in de Bijlmerbajes haar deuren als noodvoorziening om de groeiende stroom patiënten op te vangen. De kliniek heeft nog niet voldoende personeel kunnen aantrekken.

Korthals' adviseur H. van Marle, tevens hoogleraar forensische psychiatrie, denkt dat de toestand in de Van Mesdag een uitzondering is: 'Die kliniek heeft door een verdubbeling van het haar aantal toegewezen tbs-gestelden duidelijk groeistuipen. Dat probleem hebben de andere inrichtingen niet of in mindere mate.'

Directeur J. Poelmann van de (particuliere) Pompekliniek in Nijmegen zegt van het onderzoek niets te vrezen te hebben. Hij denkt inmiddels te behoren tot 'de meest geïnspecteerde sector van de Nederlandse samenleving'.

De tbs-sector wachten grote veranderingen. Iedere kliniek zal alle soorten stoornissen moeten kunnen behandelen. Ook het financieringsstelsel gaat veranderen. Korthals wil de Tweede Kamer na het afronden van elk individueel onderzoek onmiddellijk inlichten over de resultaten. Volksgezondheid verwacht de eerste resultaten begin volgend jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden