Tbs-kliniek trekt verloven in

UDEN Het draagvlak voor het tbs-beleid heeft een nieuwe deuk opgelopen door het jongste incident in het Brabantse Uden. Een 49-jarige tbs’er op verlof stak daar dinsdag een vrouw neer in de plaatselijke Hema....

De tbs’er was vanuit De Corridor op verlof onder begeleiding van een toezichthouder toen hij plotseling toesloeg in het warenhuis, waar op dat moment veel mensen waren. Hij pakte een 61-jarige vrouw vast en stak haar in haar nek met een mes. De vrouw kwam goed weg: ze liep een flinke steekwond op, maar haar slagader werd niet geraakt. Ze werd woensdag uit het ziekenhuis ontslagen. De politie denkt dat zij een willekeurig slachtoffer was.

De dader werd in de winkel gearresteerd. De politie bevestigt de verklaringen van ooggetuigen in het Udens Weekblad dat de tbs’er het gebruikte mes even tevoren had gekocht bij diezelfde Hema. Hij vroeg aan de caissière of de verpakking eraf mocht. Toen deze antwoordde dat zij dit niet mocht doen, pakte de man een schaar uit zijn zak, knipte de verpakking open en stopte het mes in zijn zak.

De Udense burgemeester Henk Hellegers zegt vol vragen te zitten over de gang van zaken. Hij waarschuwt voor de groeiende zorgen in de regio over het verlofbeleid van De Corridor. Dat is een zogenoemde longstaykliniek, waar 88 onbehandelbare tbs’ers verblijven. Volgens Hellegers laat de kliniek tientallen keren per week tbs’ers op verlof naar buiten. Er zijn afspraken tussen de kliniek en Zeeland dat zij niet in Zeeland mogen winkelen, wel in andere gemeenten.

De steekpartij creëert ongerustheid onder de Udenaren, stelt Hellegers. En die ongerustheid deelt hij. ‘Natuurlijk zit ik ermee in de maag. Er is volop reden om ongerust te zijn.’ Ook burgemeester Doorn van de gemeente Landerd – waar Zeeland onder valt – begrijpt de ‘emoties onder inwoners’.

De VVD-Leefbaar Uden, de grootste fractie in de Udense raad, wil meer veiligheidsmaatregelen rond tbs’ers met verlof. Raadslid Martijn van de Koolwijk: ‘Toen het verlofbeleid in 2009 werd aangepast en er uitstapjes naar Uden werden aangekondigd, hebben wij al aan de bel getrokken. Nu is onze vrees waarheid geworden. Ik ga mij als lokaal politicus niet bemoeien met het verlofbeleid, maar zolang dat er is, moet de veiligheid wel gewaarborgd zijn.’ Van de Koolwijk denkt om te beginnen aan twee in plaats van één begeleider bij elk verlof-uitstapje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.