Tbs-kliniek Oldenkotte ‘tikkende tijdbom’

Het personeelstekort in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken (Gelderland) is zo groot dat de tbs’ers er in feite de macht in handen hebben.

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Dit zeggen medewerkers van de kliniek vandaag in de Volkskrant. Zij spreken over een tikkende tijdbom, nu de tbs’ers (die een door de rechter afgedwongen psychiatrische behandeling ondergaan) noodgedwongen in de weekeinden en op twee doordeweekse dagen van vijf uur ’s middags tot acht uur ’s morgens worden ingesloten op hun kamers. ‘Denk maar niet dat je mij vandaag om vijf uur achter die deur krijgt’, dreigen sommigen dagelijks.

De ondernemingsraad (OR) van de kliniek zegde vorige week het vertrouwen in de directie van de particuliere inrichting op en eiste het onmiddellijke vertrek van beide directeuren. De OR heeft een lijst gemaakt waarmee aan de hand van 32 punten het wanbeleid aan de kaak wordt gesteld. De kliniek komt volgens de medewerkers al drie jaar niet aan het behandelen van tbs’ers toe.

Staatssecretaris Albayrak laat de Inspectie voor de Sanctietoepassing een breed onderzoek doen naar het reilen en zeilen van de tbs-kliniek. Ook de Raad van Toezicht van de kliniek kondigde een onafhankelijk onderzoek aan.

De situatie in Oldenkotte is al langer omstreden. De Inspectie van de Gezondheidszorg volgt de kliniek al jaren kritisch nadat de kwaliteit in 2000 zoveel te wensen overliet, dat ze dreigde het centrum te sluiten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden