Tbs-kliniek deed te weinig om smokkel te voorkomen

De tbs-kliniek De Rooyse Wissel had meer kunnen doen om de smokkel van verboden spullen tegen te gaan. De controles van kamers, voertuigen, post en van mensen waren niet voldoende en zijn inmiddels aangescherpt. Van misstanden in de kliniek, een angstcultuur en een tekortschietende zorg en behandeling is na onderzoek niet gebleken.

Beeld ANP

Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie maandag aan de Tweede Kamer stuurde. Aanleiding zijn verschillende negatieve berichten in de media over de gang van zaken in de kliniek. Teeven zette daarop de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan het werk.

Hij is verontrust dat tbs'ers konden beschikken over illegale spullen, zoals simkaarten en een mes. Ze konden ook filmen met mobiele telefoons en hadden contact met een journalist. Drugs zijn overigens niet gevonden, bleek uit laboratoriumonderzoek, en ook zijn er geen aanwijzingen dat personeel van de kliniek betrokken is bij de smokkel.

Maatregelen
Maar wel is het beeld dat in april in een televisierapportage van de EO werd neergezet ten dele correct, erkent Teeven. Hij benadrukt dat de kliniek flink wat maatregelen heeft genomen. Zo is de omheining van het terrein beter afgeschermd en het toezicht daarop verscherpt.

Tbs'ers konden te veel buiten het zicht blijven, constateerde de inspectie, ook op de woonafdelingen.
De tijdelijke opnamestop blijft nog gehandhaafd. Bovendien onderzoekt de IGZ nu drie sterfgevallen die zich de afgelopen week in de Rooyse Wissel voordeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden