Tbs'ers klagen over behandeling

Acht tbs-gestelden hebben bij de Nationale Ombudsman klachten ingediend tegen het forensisch psychiatrisch centrum Veldzicht in Balkbrug. Ze vinden dat hun behandeling wordt vertraagd....

Van onze verslaggeefster Ellen de Visser

In uitgebreide beklagschriften verwijten de tbs'ers Veldzicht dat bij conflicten wordt gedreigd met opname op een longstay-afdeling. Ook bij de rechtbank beweren deskundigen dat ze levenslang moeten worden opgesloten omdat behandeling zinloos is, zegt Job Knoester, advocaat van de tbs-gestelden. Eén cliënt kreeg dat al voor plaatsing in Veldzicht te horen.

Dit is in strijd met de Beginselenwet tbs, die bepaalt dat patiënten op den duur moeten terugkeren in de maatschappij. Alleen een speciale commissie mag oordelen over longstay en pas als tbs'ers in twee verschillende instellingen tevergeefs zijn behandeld.

Volgens de tbs'ers, van wie er zes voor een zedendelict zijn veroordeeld, bestaat vooral onder zedendelinquenten 'ernstige zorg en angst' dat Veldzicht zedendelinquenten per definitie op de longstay vindt thuishoren .

De acht tbs'ers klagen bovendien over onjuiste verslaglegging. Zo werd de zaak van een tbs'er die tijdens een proefverlof werd beschuldigd van verkrachting, geseponeerd maar stond nog voor zijn verhoor bij de rechter-commissaris al in zijn dossier dat hij schuldig was. In het dossier van een andere tbs'er staat dat hij lid is geweest van een criminele organisatie, terwijl dat volgens Knoester helemaal niet uit zijn vonnis blijkt. Een derde wordt in zijn dossier verweten dat hij vanwege gebrek aan belangstelling is gestopt met een cursus. Uit het behandelverslag blijkt dat die cursus is gestopt vanwege 'personele overmacht'.

Door die fouten in het dossier beslist de rechtbank op basis van te negatieve informatie over verlenging van de tbs, aldus Knoester.

Twee tbs'ers hebben tot hun verbazing geconstateerd dat de verslaglegging over hen soms letterlijk overeenkomt. Zo valt in hun beider dossiers de volgende zinsnede te lezen: 'Hij is niet in staat tot open communicatie en verbergt zijn onzekerheid en onvermogen in het sociale contact door hysterisch acting out-gedrag, waarbij hij op onechte en theatrale wijze kan optreden maar ook dwingend en rigide kan zijn.'

De tbs'ers hebben geprobeerd via het interne klachtrecht hun gelijk te halen. Dat heeft volgens Knoester geen effect gehad. Zijn correspondentie met een van de tbs'ers is onlangs in beslag genomen. Een collectieve klacht bij de ombudsman moet bewerkstelligen dat in de tbs-inrichting daadwerkelijk iets verandert. Veldzicht zegt het oordeel van de ombudsman af te wachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden