‘Tbs'er niet levenslang volgen na vrijlating’

Tbs'ers die na hun behandeling vrijkomen, moeten niet levenslang worden gevolgd. Dat ondermijnt het effect van de maatregel, omdat de betrokkene dan geen perspectief meer heeft op echte resocialisatie....

ANP

Dat zei VVD-Tweede Kamerlid Arno Visser woensdag als voorzitter van de parlementaire commissie die het tbs-stelsel heeft onderzocht. Hij verdedigde de bevindingen en aanbevelingen voor de rest van de Tweede Kamer. Volgende week wordt de uitkomst voorgelegd aan de regering.

Nu kunnen ex-tbs'ers na hun terugkeer in de samenleving nog drie jaar lang gevolgd worden door hun behandelaars en de reclassering. Uit het onderzoek kwam echter naar voren dat deze periode vaak te kort is om goed te zien of een tbs'er niet opnieuw in de fout gaat. De commissie-Visser stelde daarop een termijn van negen jaar voor.

Het CDA vindt dat ook te kort en wil dat er een mogelijkheid komt om tbs'ers wel de rest van hun leven in de gaten te houden. Dat kan dan per persoon verschillen en steeds verlengd worden als dat noodzakelijk is, aldus CDA-Kamerlid Sybrand van Haersma Buma.

Maar Visser stelt dat in theorie de strafmaatregel met negen jaar toezicht, al snel boven de twintig jaar uitkomt. ‘Een celstraf duurt bij zware misdrijven al vaak zes jaar, dan nog zeker zes jaar tbs gevolgd door negen jaar toezicht’, aldus Visser. Van Haersma Buma zal zijn voorstel alsnog aan minister Piet Hein Donner (Justitie) voorleggen, zie hij na afloop.

Verder bepleit de commissie meer varianten voor de longstay. Daar verblijven tbs'ers die na jaren uitbehandeld zijn maar delictgevaarlijk blijven. Zij komen nooit meer vrij. Visser wees op de trend dat er steeds meer longstayers bijkomen, die allemaal anders zijn en dat de opvang zeer duur is. Sommige longstayers zijn niet agressief, zoals oudere pedoseksuelen, en kunnen wat Visser betreft in een minder beveiligde opvang verblijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden