Tbs'er in opstand tegen sekstherapie

Een man die sinds 1994 in diverse tbs-klinieken heeft verbleven, beklaagt zich bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTG) in Zwolle over een zogeheten ‘intimiteittraining’ waaraan hij jaren geleden is onderworpen....

ANP

De tbs'er verwijt de psychiater die als hoofd behandelzaken zijn toestemming heeft gegeven voor deze training, dat hij geweten moet hebben dat er seksuele handelingen werden verricht door een speciaal daarvoor ingehuurde therapeute. De psychiater moet geweten hebben, aldus de klager, dat seks tussen patiënt en therapeut te allen tijde verboden moet zijn.

De klacht richt zich tevens tegen een gezondheidszorgpsycholoog, die wordt verweten dat zij een foute diagnose tot de hare heeft gemaakt en zelf twee foute diagnoses heeft gesteld. Ook zouden de verboden seksuele handelingen zijn verricht onder haar directe verantwoordelijkheid. De klacht gaat vooral over de therapie in de Pompekliniek in Nijmegen.

De tbs'er in kwestie wordt in zijn zaak bijgestaan door een van de oprichtsters van de website Misbruik door Hulpverleners (MdH). Volgens MdH is er sprake van seksueel misbruik. De term intimiteittraining ‘camoufleert de praktijken die daadwerkelijk plaatsvonden’, aldus MdH. Het experiment met de training zou zo'n tien jaar geleden zijn begonnen. Volgens MdH hebben ‘minimaal tien’ tbs-patiënten aan de training meegedaan.

MdH stelt verder dat het gaat om een experiment dat volledig indruist tegen de opvattingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en tegen ‘alle bestaande beroepscodes en wetten die patiënten voor machtsmisbruik bedoelen te beschermen.’

Volgens MdH heeft de ‘sekstherapie’ de betrokken tbs'er van de regen in de drup geholpen. MdH wijst erop dat het weigeren van een therapie in het kader van een tbs tot de conclusie kan leiden dat iemand onbehandelbaar is. Daarmee dreigt het gevaar dat een patiënt op de longstay-afdeling wordt geplaatst.

MdH wil middels de klacht bij het tuchtcollege erkenning voor de schade die de betrokken tbs'er heeft opgelopen. De tuchtzaak moet er wat MdH betreft ook toe leiden dat er voor eens en voor altijd korte metten worden gemaakt met deze therapie. Volgens MdH is Nederland het enige land ter wereld waar met een dergelijke therapie wordt geëxperimenteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden