Tbc-explosie in O-Europa bedreigt ook het Westen

Oost-Europa is in de greep van een tuberculose-epidemie. Het aantal slachtoffers van de ziekte, dat de laatste veertig jaar gestaag daalde, groeit onrustbarend....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

PRAAG

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) spreekt van een uiterst bedreigende situatie. Als de epidemie niet snel onder controle wordt gebracht, zal deze onvermijdelijk overslaan naar West-Europa. Als voornaamste oorzaak van het opleven van tbc noemt de WHO 'de enorme politieke, sociale en economische veranderingen' in Oost-Europa.

Volgens een rapport van de WHO zijn in het oostelijk deel van Midden-Europa vorig jaar 29 duizend mensen gestorven aan de gevolgen van tbc. Meer dan vijf miljoen Oosteuropeanen zijn de afgelopen vijf jaar besmet geraakt. Het rapport geeft geen aparte cijfers voor de verschillende landen in de regio.

Gezondheidsinstanties in de Hongaarse provincie Zala bevestigen het oprukken van een resistente vorm van tuberculose. Alle bekende medicijnen hebben gefaald. De ziekte manifesteert zich in dit gebied met name onder jonge mannen, van wie velen werkloos, die stevig drinken.

Volgens de WHO stemt dit beeld overeen met verontrustende rapporten over soortgelijke fenomenen in andere delen van de regio en in de voormalige Sovjet-Unie. De resistentie van de tbc-bacil zou een gevolg zijn van inadequate en onvolledige bestrijdings- en controleprogramma's.

'Als besmette personen niet worden genezen, zullen nieuwe infecties in versneld tempo optreden', aldus WHO-directeur-generaal Nakajima. 'Wanneer gebrekkige tbc-programma's de verspreiding van resistente varianten versterken, is het moment niet ver dat we terugkeren naar de dagen waarin we geen behandeling hadden voor tbc, afgezien van isolatie in sanatoria.'

De nieuwe tbc-epidemie en het stijgend aantal doden zijn een gevolg van de verslechterende sociale omstandigheden, die de zwakke plekken in veel van de bestrijdingsprogramma's blootleggen, zegt de WHO. De epidemie kan 'ernstige implicaties voor West-Europa' hebben, omdat dit de bestemming is van vele Oosteuropese emigranten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden