Tbc-besmettingen in Twente en Zeeland

Het Twents Carmel College in Oldenzaal is bij de start van het nieuwe schooljaar extra alert op mogelijke tbc-besmettingen. Directe aanleiding is de tbc-besmetting van iemand die bij dit college werkt. Er zijn momenteel drie tbc-besmettingen in Twente. Ook in een penitentiaire inrichting in Middelburg is tuberculose vastgesteld.

De penitentiaire inrichting Torentijd in Middelburg. © ANP Beeld
De penitentiaire inrichting Torentijd in Middelburg. © ANP

De werknemer van het Twents Carmel College staat niet voor de klas, zo maakte de GGD Twente vandaag bekend. De komende weken krijgen familieleden en collega's van deze werknemer een uitnodiging voor een controleonderzoek.

Brief
'De medewerker van het Twents Carmel College is de bron van de besmetting. We gaan in eerste instantie alleen mensen testen die frequent contact met deze persoon hadden.', aldus een GGD-voorlichter. Alle 1200 leerlingen en zo'n 100 medewerkers zijn inmiddels per brief geïnformeerd. Slechts een deel wordt opgeroepen voor het eerste onderzoek. De GGD benadrukt dat de personen die door de bron zijn besmet niet ziek zijn en evenmin anderen kunnen besmetten.

Longinfectie
De GGD Zeeland bevestigde vandaag na berichtgeving door Omroep Zeeland dat een gevangene van de penitentiaire inrichting Torentijd aan open tuberculose lijdt. De man had sinds eind mei klachten. Begin deze week werd de besmettelijke longinfectie vastgesteld. De GGD controleert maandag op tbc bij medegevangenen en bewaarders. Uiterlijk vrijdag weet de GGD of er andere mensen in de gevangenis zijn geïnfecteerd.

De besmette man is opgenomen in het justitieel medisch centrum in Scheveningen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden