Taylor-zaak geschorst tot 3 juli

De zaak tegen Charles Taylor is geschorst tot dinsdag 3 juli. Dit heeft voorzittend rechter Julia Sebutinde maandagmiddag bekendgemaakt. De griffie van het Speciale Hof voor Sierra Leone krijgt ruim een week de tijd om een tijdelijke oplossing te vinden voor het probleem dat de ex-president van Liberia momenteel geen advocaat heeft...

ANP

Vincent Nmehielle, de zogeheten Principal Defender die bij de griffie toeziet op de rechten van de verdachte, had de rechters eerder uitgelegd dat Taylor een betere verdediging wil: een topadvocaat uit Groot-Brittannië of een ander gemenebestland, ondersteund door ‘internationale onderzoekers’ van het kaliber van ‘Scotland Yard of CIA’.

Op de lijst van pro-deoadvocaten heeft Taylor niemand van zijn gading kunnen vinden. Rechter Sebutinde vindt dat maar vreemd, aangezien die advocaten ‘goed genoeg’ waren voor de andere verdachten voor het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL). Volgens Nmehielle is er sprake van een ‘impasse’.

Geen recht afwezig te zijn
SCSL-aanklaagster Brenda Hollis herhaalde de eerdere suggestie van hoofdaanklager Stephen Rapp. Die vond dat de rechters het eerdere ontslag van Taylors advocaat Karim Khan ongedaan moeten maken.

Hollis suggereerde tevens dat de rechters Taylor moeten bevelen aanwezig te zijn bij zijn proces. De ex-president was maandag, op de tweede dag van de rechtszaak, in zijn cel in Scheveningen gebleven. Ook op de eerste procesdag, op 4 juni, weigerde Taylor voor de rechter te verschijnen.

Hollis, een Amerikaanse juriste, wees erop dat volgens de SCSL-procedureregels verdachten wel het recht hebben aanwezig te zijn bij hun rechtszaak, maar ‘geen recht afwezig te zijn’. Hollis waarschuwde ervoor dat Taylor probeert het proces naar zijn hand te zetten.

Misdaden in Sierra Leone
Ex-president Taylor van Liberia moet terechtstaan op verdenking van betrokkenheid bij misdaden tijdens de burgeroorlog in buurland Sierra Leone. Het SCSL zetelt in de Sierraleoonse hoofdstad Freetown, maar de Taylor-zaak is om veiligheidsredenen uit West-Afrika naar Nederland verplaatst. Het SCSL huurt een rechtszaal van het ICC in Den Haag.

Taylor is het tweede voormalige buitenlandse staatshoofd dat in Den Haag terechtstaat op verdenking van oorlogsmisdaden, na ex-president Slobodan Milosevic van Joegoslavië.

Het SCSL is door de Verenigde Naties en de staat Sierra Leone gezamenlijk opgezet. Nederland is een van de belangrijkste donoren van het tijdelijke internationale hof, dat wordt gefinancierd door vrijwillige bijdragen van VN-leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden