Taylor ontkent alle schuld

FREETOWN (ANP) - Charles Taylor, de ex-president van Liberia, is maandagmiddag voorgeleid voor het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCLS) in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. Hij ontkende alle schuld aan de aanklachten die het hof heeft opgesteld.

Het voormalige staatshoofd zei ook de jurisdictie van het hof niet te zullen erkennen.

De oud-president is aangeklaagd voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, die duurde van 1991 tot 2002. Het hof in Freetown is met steun van de Verenigde Naties opgericht.

Donaties

De advocaat van Taylor, Richard Flomo, zei voor de zitting dat Taylor, die tijdens zijn presidentschap miljoenen vergaarde, geen geld meer heeft voor zijn verdediging. Hij vroeg ,,goedwillende mensen'' voor donaties om de proceskosten te betalen.

Groot-Brittannië heeft in de VN-Veiligheidsraad een ontwerpresolutie opgesteld die het mogelijk moet maken dat Taylor in Nederland wordt berecht. Het SCLS heeft gevraagd om berechting van de 58-jarige Taylor in een nieuw in te richten dependance van het Hof in Den Haag.

Nederland

De ontwerpresolutie wordt naar verwachting op korte termijn aangenomen. Volgens de Britse afgevaardigden bij de Verenigde Naties moet eerst de veiligheid van Taylor in Nederland worden gegarandeerd. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag verklaarde donderdag dat Nederland in principe bereid is gastheer te zijn voor een tijdelijk Sierra Leone-tribunaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden