'Taylor liet Campbell diamanten brengen’

Toenmalig president Charles Taylor van Liberia liet het Britse supermodel Naomi Campbell in 1997 in Zuid-Afrika vijf à zes diamanten brengen. Dit verklaarde Campbells toenmalige agente, Carole White, maandag voor het Speciaal Hof voor Sierra Leone.

ANP

Campbell en Taylor zaten naast elkaar aan tafel tijdens een diner bij president Nelson Mandela thuis in Pretoria. Volgens White, die een klein stukje verderop aan dezelfde tafel zat, flirtten Campbell en Taylor met elkaar, voerden een charmant gesprek en lachten. Op een gegeven moment richtte Campbell zich tot White en zei: ‘Hij gaat mij enkele diamanten geven.’ Taylor knikte instemmend, aldus de getuigenis van White.

Opgewonden

Een Liberiaanse minister die in het gezelschap van Taylor meereisde, moest de diamanten na het diner uit Johannesburg laten halen. Campbell was volgens White tamelijk opgewonden over het beloofde cadeau. Enkele keren gingen zij samen in de tuin kijken of de mannen met de beloofde diamanten er al aankwamen.

[VIDEO]

Op een gegeven moment trokken Campbell en White zich toch terug in hun slaapkamers, terwijl alle andere gasten lagen te slapen en het personeel al weg was. Op een gegeven moment hoorde White een geluid van haar raam, ‘alsof iemand er kiezelsteentjes tegen gooide’. Beneden onder haar raam bleken twee onbekende mannen met de diamanten te staan.

Campbell en White deden samen de deur open. De twee mannen overhandigden een papieren zakje met vijf à zes ruwe diamanten, aldus de voormalige agente.

Leugens

Charles Taylors advocaat Courtenay Griffiths stelde in een reactie dat White leugens verteld uit eigenbelang en omdat zij een eigen agenda heeft. Volgens Griffiths probeert White Campbell neer te zetten als ongeloofwaardig om Whites kansen te vergroten in haar eigen rechtszaak tegen Campbell. White heeft Campbell voor de rechter gedaagd wegens contractbreuk.

Tot 2008 verdiende White naar eigen zeggen 300.000 dollar per jaar aan een reclamecontract dat zij voor Campbell afsloot met een parfumfirma. Volgens White heeft Campbell dat contract verbroken en loopt zij daardoor elk jaar dat bedrag mis. Zij wil alsnog het geld voor de afgelopen twee jaar en de toekomstige periode dat het parfummerk nog wordt geproduceerd, ‘misschien tien, twintig jaar’, aldus White.

Niet namens Taylor

De onbekende mannen die Naomi Campbell in 1997 in Zuid-Afrika diamanten kwamen brengen, zeiden niet dat zij namens Charles Taylor kwamen. Deze uitspraak wist Griffiths, maandag tijdens zijn kruisverhoor te ontfutselen aan White.

Voorzittend rechter Julia Sebutinde drukte White op het hart dat haar antwoord op deze vraag zeer belangrijk was. Hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone wil immers aantonen dat Taylor de beschikking had over bloeddiamanten.

White kon zich alleen herinneren dat de twee mannen zeiden dat zij ‘een cadeau voor Naomi Campbell’ hadden. Griffiths suggereerde dat een andere gast bij het diner bij Nelson Mandela de ‘diamantenmannen’ kan hebben gestuurd.

Naomi Campbell getuigt. (AFP) Beeld
Naomi Campbell getuigt. (AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden