Taxiwereld pleegt op grote schaal belastingfraude

In de Amsterdamse taxiwereld wordt op grote schaal gefraudeerd met belastingen en sociale premies. Dit blijkt uit een onderzoek van het Regionaal Interdisciplinair Fraudeteam, RIF, bij alle taxibedrijven waar chauffeurs in loondienst werken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het RIF nam in april van dit jaar de administratie van twintig Amsterdamse taxibedrijven in beslag. Dit gebeurde zowel bij eigen rijders als grote taxibedrijven. Zij werden ervan verdacht de fiscus op te lichten en chauffeurs in dienst te hebben die ook een uitkering hebben en hun inkomen verzwijgen voor de sociale dienst. Bij het onderzoek bleek de omvang van de fraude veel groter dan werd verwacht.

Bij 80 procent van de bedrijven was de administratie niet in orde, 40 procent van de taxibedrijven verpachtte de vergunningen illegaal. Van drieduizend chauffeurs bleken er twaalfhonderd een uitkering te krijgen. Van de meesten is de uitkering inmiddels stopgezet. Elf personen worden door justitie vervolgd wegens bijstandsfraude.

Door het RIF werden verder valse boekhoudingen ontdekt. Er bleken fictieve loonstaten en valse inkomensverklaringen te zijn opgemaakt. Tevens werden er chauffeurs aangetroffen die ook werkzaam zijn bij de gemeente Amsterdam, het Rijk, de PTT en de NS en van hun werkgever geen toestemming hadden bij te klussen.

De Vervoersbond FNV is niet zo heel erg verbaasd over de resultaten van het onderzoek. 'Er was al jaren een ernstig vermoeden van uitkeringsfraude en het is goed dat het RIF, waarin de politie, de sociale dienst, het GAK, de belastingdienst en de gemeente Amsterdam samenwerken, er nu achteraan gaat.' De FNV-bond noemt het 'triest genoeg' dat de hele bedrijfstak door de resultaten van dit onderzoek weer in een slecht daglicht komt te staan', maar is er ook van overtuigd dat 'een dergelijke speurtocht in Rotterdam en Den Haag dezelfde resultaten kan opleveren'.

Taxibelangen Nederland is blij met het onderzoek. In de Amsterdamse taxiwereld is de reactie nuchter. 'Het moest een keer misgaan.' De VVD heeft aan de ministers Jorritsma van Verkeer en Melkert van Sociale Zaken vragen gesteld over de fraudekwestie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden