TaxiDirekt plaatst zelf telefoonpalen

Het Amsterdamse taxibedrijf TaxiDirekt wil op 48 standplaatsen in de hoofdstad eigen telefoonpalen plaatsen, naast die van grote concurrent TCA....

Van onze verslaggever Jan 't Hart

Dat bevestigde F. Schoon van TaxiDirekt donderdag na afloop van een debat in de Amsterdamse gemeenteraad over het principe-akkoord tussen Taxi Centrale Amsterdam (TCA) en de gemeente. Het taxi-conflict dreigt met het plan van TaxiDirekt opnieuw op scherp te worden gesteld.

De palen van TCA zijn omstreden, omdat andere taxibedrijven er geen gebruik van mogen maken, terwijl ze wel gemeentelijk eigendom zijn. Het college van B en W heeft dinsdag met TCA afspraken gemaakt over het weghalen van telefoonpalen op de zes belangrijkste standplaatsen. Ze zijn al buiten gebruik gesteld. De 48 andere palen moeten voor december 2002 weg zijn. Tot die tijd mag elk van de twaalf taxibedrijven zijn eigen palen neerzetten.

Wethouder Köhler zei donderdag dat taxibedrijven hun eigen palen mogen neerzetten. Veel raadsleden vrezen een kakafonie aan palen, maar volgens Köhler zal dat in de praktijk wel meevallen. TaxiDirekt voelde aanvankelijk weinig voor extra palen vanwege de hoge kosten en de beperkte tijd dat ze er mogen staan. 'We hopen quitte te spelen', zegt Schoon.

Köhler kreeg donderdag kritiek van collegepartijen PvdA, VVD en D66 over de overeenkomst die hij dinsdag met TCA had gesloten. De meeste fracties twijfelen eraan of de taxi-oorlog nu voorbij is. Volgens directeur Van der Wal van TaxiDirekt gaat de oorlog door. 'Woensdag werden onze chauffeurs weggejaagd en bij het Centraal Station gaan TCA-wagens bumper aan bumper staan, opdat klanten er niet door kunnen en zo alleen een TCA-auto kunnen pakken.'

Ondanks de kritiek zal de gemeenteraad, bij gebrek aan alternatief, het akkoord steunen. De overeenkomst tussen TCA en Amsterdam volgde op een kort geding van TCA tegen de gemeente. TCA was in het ongelijk gesteld over de telefoonpalen, maar ging in hoger beroep. Als de gemeenteraad het akkoord afkeurt, moet de rechter alsnog uitspraak doen. Dat zal nadelig voor de gemeente uitpakken, verwacht Köhler.

Probleem is ook dat dinsdag drie belangrijke directieleden van TCA door justitie zijn opgepakt. Het is nu niet duidelijk wie TCA zal vertegenwoordigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden