Taxichauffeurs bezetten kantoor TCA

Ongeveer honderd taxichauffeurs hebben donderdagmiddag het kantoor van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) bezet. Zij zijn het niet eens met de uitspraak van de Ondernemingskamer, die vanochtend bepaalde dat het driekoppig bestuur wanbeleid heeft gevoerd en onmiddellijk moet opstappen...

Van onze verslaggever

De chauffeurs blijven het kantoor bezet houden, totdat zij de nieuwe bewindvoerder te spreken krijgen. Dat heeft woordvoerder Theo Oosterman van een nieuw opgericht actiecomité gezegd. De bewindvoerder heeft zich volgens de actievoerders nog niet laten zien en er is ook geen telefonisch contact geweest. ‘Desnoods brengen wij hier de nacht door.’ Om 18.00 uur houden zij een persconferentie op het TCA-kantoor, meldde Oosterman.

De actievoerders zeggen in een verklaring dat hun broodwinning in gevaar is na de uitspraak van de Ondernemingskamer. ‘Om nu een signaal af te geven aan de politiek en onszelf hebben wij vanaf heden de centrale overgenomen.’ Het actiecomité roept taxichauffeurs in de stad op naar het kantoor te komen om steun aan de bezetters te geven.

De actievoerders zeggen dat de bezetting is opgezet om het voortbestaan van TCA te garanderen. Zij hebben het bestuur gevraagd het kantoor voorlopig niet te verlaten.

Volgens de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam hebben directeur Dick Grijpink en de andere bestuursleden Hans Janmaat, Bub van Gelderen en Cor van der Poel steeds meer macht naar zich toegetrokken. De zaak was aangespannen door 229 'dissidente' chauffeurs.

De chauffeurs zijn volgens de rechter ‘in een keurslijf gedrongen’ waar ze alleen maar uit konden komen door bij de centrale te vertrekken. Ook kan bijna een miljoen euro aan uitgaven niet worden verantwoord.

Directeur Grijpink, die zich neerlegt bij de uitspraak, zegt teleurgesteld te zijn in de Nederlandse rechtspraak. De rechter zou zijn oordeel niet op feiten baseren, maar op stemmingmakerij. ‘Ik word afgerekend omdat ik altijd een grote mond heb gehad tegen invloedrijke mensen’, zegt Grijpink.

Er loopt al zes jaar zonder succes een strafrechtelijk onderzoek tegen Grijpink, Van Gelderen en Janmaat. Justitie verdenkt het drietal onder meer van belastingfraude en het vormen van een criminele organisatie. De dissidente chauffeurs hopen dat de uitspraak van de Ondernemingskamer helpt om dit onderzoek vlot te trekken.

‘Ze hebben zó gelogen en zó geïntimideerd’, zegt chauffeur Hans Janssen Bommel. ‘Ik ben nog nooit zo schandalig behandeld als door die drie. Laat nu justitie en de belastingdienst ook maar komen, want er is nog wel wat voor ze te halen.’

TCA-directeur Dick Grijpink (midden) staat de pers te woord over de uitspraak van de Ondernemingskamer, die heeft bepaald dat hij en zijn twee medebestuurders moeten opstappen. (Dirk van Harten) Beeld
TCA-directeur Dick Grijpink (midden) staat de pers te woord over de uitspraak van de Ondernemingskamer, die heeft bepaald dat hij en zijn twee medebestuurders moeten opstappen. (Dirk van Harten)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden