Taxichauffeur is eerste mummie in 3000 jaar

Een Britse taxichauffeur heeft een originele manier gevonden om de tand des tijds te weerstaan. De man, Allan Billis, liet zich na zijn dood namelijk mummificeren. Daarmee is Billis de eerste mummie in ruim 3000 jaar. Dat melden verschillende Britse media vandaag.

De man liet zich net als de Egyptische farao's voor de eeuwigheid prepareren. © ANP Beeld
De man liet zich net als de Egyptische farao's voor de eeuwigheid prepareren. © ANP

Billis leed al geruime tijd aan longkanker, en wist dat zijn einde naderde. Op een dag zag hij op tv een advertentie voorbijkomen waarin een filmploeg iemand zocht die zich na zijn dood wilde laten mummificeren. Van dat proces zou dan een documentaire gemaakt worden. Billis, bij leven verzot op documentaires, hoefde geen twee keer na te denken, en meldde zich aan.

Het gevolgde proces bij Billis' lijk is vrijwel identiek aan dat van de mummificatie van de farao's uit het oude Egypte. De betrokken wetenschappers bestudeerden deze methode nauwkeurig en pasten het toe op het lichaam van Billis, die afgelopen januari aan de gevolgen van zijn ziekte overleed.

Organen

Direct na Billis' verscheiden begonnen de wetenschappers onder het oplettende oog van de camera aan hun bijzondere klus. Eerst werden de organen, op het brein en het hart na, uit het lichaam verwijderd. Deze werden apart in potten sterk water gepreserveerd.

Daarna werd de huid van Billis behandeld met olie en natron, een soort zout dat enkel op de oevers van Egyptische rivieren te vinden is en door de oude Egyptenaren werd gebruikt bij het mummificeren van hun farao's.

De rest van Billis' lichaam werd opgeslagen in een glazen tank, waar het 1 maand zou 'rusten'. Hierna werd het proces verder gezet in de zogenaamde droogkamer en werd het lijk in linnen doeken gewikkeld. Na al dit harde werk, konden de wetenschappers zich trots op de borst slaan: ze hadden immers de eerste mummie in circa 3000 jaar geprepareerd.

Billis' vrouw en kinderen stonden naar eigen zeggen volledig achter de bijzondere wens van hun man en vader. 'Alan zei me op een middag: ik heb iemand gebeld om me te mummificeren. Ik zei: je hebt wat gedaan?! Maar dat was echt typisch iets voor Alan', aldus echtgenote Janet in de Britse krant The Daily Mail.

Alan zelf kon er de humor wel van inzien. Samen met een blik tekeningen van zijn kleinkinderen zag hij uit naar zijn 'toekomst in de eeuwigheid' als 'Toetankhamon'.

De documentaire 'Mummifying Alan: Egypt's last secret' werd gisteravond uitgezonden op de Britse tv-zender Channel 4.

Bekijk hier de beelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden