Taxibranche: Nieuwe tarieven kunnen per 1 februari

De nieuwe taxitarieven gaan gewoon op 1 februari in. Van nieuw uitstel vanwege technische problemen met taximeters komt het niet....

ANP

Dat meldde donderdag staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer) in een brief aan de Tweede Kamer.

De nieuwe taxitarieven zijn al drie keer uitgesteld. De falende techniek dreigde opnieuw roet in het eten te gooien.

Alle betrokken partijen, ook de brancheorganisatie KNV Taxi, zeggen dat 1 februari haalbaar is, aldus de woordvoerster van de staatssecretaris. Voorwaarde is dat de taxiondernemers zich op tijd melden om hun meters op orde te laten brengen. Het werk kan dan goed worden gespreid. Maar dat is wel primair de verantwoordelijkheid van de de ondernemers. Er is subsidie beschikbaar.

Volgens een woordvoerder van KNV Taxi zal de aangesloten ondernemers worden geadviseerd deze afspraken uit te voeren. De bodemprocedure tegen het nieuwe tariefstelsel zet de organisatie wel voort. ‘Dit gaat om het principe’, aldus de woordvoerder.

In het nieuwe systeem betaalt de klant een instaptarief van maximaal 7,50 euro. De eerste 2 kilometer zijn daarbij inbegrepen. Daarna volgt een vast bedrag (van hooguit 2,20 euro) per kilometer. In de file tikt de meter dus niet door.

De afspraken maken een wachttarief voorafgaande aan de rit mogelijk, zoals eerder was voorzien. Ondernemers kunnen daar ook vanaf zien, om zich bijvoorbeeld te onderscheiden van de concurrentie. Maar onderhandelen met de klant over het betalen van een wachttarief tijdens de rit vanwege een file is niet toegestaan. De verkeersinspectie zal daarop controleren.

De regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie reageren positief. ‘Ik krijg de indruk dat het voor 1 februari moet kunnen. Daar ga ik maar vanuit’, aldus CDA'er Jan Mastwijk. CU-Kamerlid Ernst Cramer: ‘Op de hoorzitting lieten de fabrikanten nog twijfel bestaan. Zij gaan er nu samen met KNV Taxi voor. Dat heeft de staatssecretaris goed weggezet.’

De SP vertrouwt het nog steeds niet. Kamerlid Emile Roemer: ‘Ik wil weten wat de consequenties zijn.’ Hij zal alsnog zijn motie in stemming te brengen om de gemeenten die dat willen, de regie te geven over de eigen taxibranche, bijvoorbeeld via een vergunningstelsel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden