Taxibranche eist daden tegen Uber

Wanneer pakt justitie Uber nou eens aan? Het duurt allemaal veel te lang, vinden de 'echte' taxichauffeurs. Vandaag zit de branchevereniging om de tafel met staatssecretaris Mansveld.

Honderden taxichauffeurs protesteerden dinsdag in Brussel tegen Uber. De nieuwe taxiwet in België zou daar geen dam tegen opwerpen.Beeld belga

Het onafwendbare dreigde afgelopen weekeinde in Rotterdam te gebeuren. Na tussenkomst van de politie kon echter op de valreep worden voorkomen dat taxichauffeurs van reguliere bedrijven een klemgereden Uberpopchauffeur onder handen namen.

'De frustraties nemen snel toe', constateert secretaris Hubert Andela van brancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) Taxi over het uitblijven van maatregelen tegen Uber, het bedrijf dat via de app Uberpop particulieren zonder vergunning als taxichauffeurs laat rondrijden.

Vandaag bespreekt KNV Taxi met verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld (Vervoer) op haar ministerie de snel oplopende spanningen in de taxiwereld. Uberpop is door de rechter als een illegale taxidienst aangemerkt maar moederbedrijf Uber peinst er niet over de activiteiten te staken.

Aangifte

Andela: 'Sterker, Uber doet er steeds een schepje bovenop en provoceert. Door tarieven te verlagen, door Uberpop nu ook in Utrecht te introduceren. Uber is de boel op scherp aan het zetten en als we niet oppassen loopt het straks enorm uit de hand.'

Met de Taxicentrale Amsterdam (TCA) heeft de branchevereniging KNV bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam aangifte gedaan tegen Uber. Door particulieren in hun eigen auto's te laten rondrijden als taxichauffeur - zij voldoen aan geen enkele wettelijke verplichting die voor de beroepschauffeur geldt en betalen geen belasting - zet Uber aan tot het plegen van een misdrijf, zo luidt de aanklacht.

De aangifte is vooral bedoeld om justitie tot spoed te manen. Het OM onderzoekt zelf al een half jaar of Uber als moederbedrijf moet worden vervolgd. Dat duurt allemaal veel te lang, vinden de reguliere taxibedrijven. Zij ergeren zich ook aan de spaarzame keren dat de inspectiedienst (ILT) tegen individuele chauffeurs van Uberpop is opgetreden.

Protest tegen Uber in BrusselBeeld reuters

Burgerplicht

Sinds een week of twee 'helpen' de taxibedrijven de opsporingsautoriteiten door hun 'burgerplicht' te vervullen bij het constateren van wetsovertredingen: ze schakelen zelf de politie in, nadat ze een Uberpopchauffeur (op taxisites op het internet circuleren de kentekennummers) hebben klemgereden.

'Onaanvaardbaar', vindt staatssecretaris Wilma Mansveld dat intimiderende optreden van beroepschauffeurs tegen Uberpopchauffeurs. 'Maar wel enigszins begrijpelijk', reageert KNV-secretaris Andela. Deze week bespreken de verkeersofficieren van justitie in de arrondissementen waar Uberpop actief is hoe er moet worden opgetreden tegen de amateurchauffeurs.

Dat werd tijd, vindt de werkgeversorganisatie in de taxibranche (ongeveer 33 duizend taxi's, waarvan zesduizend straattaxi's). Omdat de openbare orde dreigt te worden verstoord kan het OM niet achterover leunen.

Uber wil niets zeggen over het aantal Uberpopchauffeurs dat is afgehaakt nu de sfeer steeds bedreigender wordt. Het bedrijf stuurt aan op aanpassing van de Taxiwet, onderdeel van de uit 2000 daterende Wet Personenvervoer. Mansveld heeft de Tweede Kamer toegezegd nog deze maand met een evaluatie van die wet te komen.

Illegale snordersdienst

Of de politiek Uberpop de ruimte wil geven is onduidelijk. Partijen als de SP en de PvdA hebben tot dusverre aangegeven dat Uberpop als een illegale snordersdienst moet worden gezien. Binnen de VVD botsen kennelijk de opvattingen.

De Amsterdamse VVD-wethouder voor Vervoer, Pieter Litjens, drong recent in een brief aan Mansveld aan op meer actie tegen Uberpop: 'Oneerlijke concurrentie van een illegale dienst verstoort het gelijke speelveld.' Halbe Zijlstra, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, liet zich afgelopen weekeinde op campagne in Haarlem met kandidaat-Statenlid Marco Wiesehahn juist ostentatief in een Ubertaxi vervoeren. Om te illustreren dat innovatieve bedrijven moeten worden omarmd.

Weliswaar niet in een Uberpop-taxi, maar in een taxi van Uberblack, een dienst waarmee wél aan eisen van de wetgever wordt voldaan. KNV-secretaris Andela: 'Uber als bedrijf wordt door het OM onder de loep genomen en politici van de VVD maken er min of meer reclame voor. Is dat niet iets voor hun integriteitscommissie?'

Protest tegen Uber in BrusselBeeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden