Taxibedrijf Uber zoekt miljard voor internationale uitbreiding
Taxibedrijf Uber wil tenminste 1 miljard dollar (ruim 800 miljoen euro) ophalen bij investeerders om verder internationaal uit te breiden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen betrokken bij het Amerikaanse bedrijf.
Uber praat daarvoor met bestaande investeerders als BlackRock en Google Ventures, maar ook met nieuwe investeerders. Minder dan een half jaar geleden haalde het taxibedrijf nog 1,2 miljard dollar op, waarmee het gewaardeerd werd op 17 miljard dollar. Daarmee is Uber een van de hoogst gewaardeerde startups in Silicon Valley, naast bedrijven als Snapchat en Airbnb.
Volgens een van de bronnen die Bloomberg aanhaalt, hoopt Uber-topman Travis Kalanick de nieuwe investeringen tegen een hogere waardering op te halen. Met de investeringen wil het vijf jaar oude Uber verder uitbreiden in Oost-Europa, Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Nu is het bedrijf al actief in 220 steden in 45 landen.
Ook experimenteert Uber met het bezorgen van maaltijden en lijkt het van plan een pakketdienst op te zetten. Voor het weekend werd bekend dat Tom Fallows, hoofd van de pakketdienst Google Express, overstapt naar Uber. Mogelijk gaat hij voor Uber ook een bezorgdienst op poten zetten. Eerder experimenteerde het taxibedrijf al met het bezorgen van ijsjes in de zomer en kerstbomen in de winter.
Concurrentie
Daarbij is Uber in de Verenigde Staten in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met taxi-app Lyft, dat eerder dit jaar 250 miljoen dollar ophaalde. De twee bedrijven beschuldigen elkaar over en weer van sabotage. Zo zouden medewerkers van Uber duizenden Lyft taxi's hebben besteld om ze vervolgens weer te annuleren. Onlangs staakte de Britse taxi-app Hailo de activiteiten in de Verenigde Staten, omdat het niet overeind kon blijven in de prijzenslag die daar gaande is.
Uber kan het geld ook gebruiken in de juridische strijd die in veel landen gevoerd wordt tegen UberPop. Bij deze omstreden taxidienst rijden amateurchauffeurs in hun eigen auto klanten rond. In veel landen - waaronder Nederland - is deze dienst verboden en krijgt het bedrijf boetes opgelegd. Zo kreeg het taxibedrijf in Frankijk onlangs nog een boete van 100 duizend euro. In Amsterdam kregen vier UberPopchauffeurs een boete van 1.500 euro per persoon opgelegd. Het bedrijf zegt die boetes voor hen te gaan betalen.