'Taxi betekent in het Grieks: oké'

Naam: Jaap van der Maat Leeftijd: 48 Woonplaats: Letterhoutem (bij Gent) Beroep: bode bij het Europees Parlement Favoriete Europeaan: Michael Schumacher Mooiste plek in Europa: de Auvergne in Frankrijk..

'IK BEN wel een echte Europeaan, ja. Ik geloof in het Europese ideaal, ik sta daar ook helemaal achter. Over dertig jaar hebben we een verenigd Europa, daarvan ben ik zeker. Natuurlijk houden we onze nationale eigenaardigheden. Misschien dat de wetgeving wat meer op elkaar zal gaan lijken, maar de Auvergne zal altijd zijn charme behouden.

'Tien jaar lang heb ik op en neer gereisd tussen Brussel en Straatsburg, om bij de zittingen van het Europees Parlement te kunnen zijn. In Straatsburg zat ik een week per maand. Toen vond ik het welletjes. Ik kende er alle hotels en alle restaurants en hoefde niet zo nodig meer. Mijn vrouw had er ook genoeg van.

'Dat het parlement niet op één plek vergadert maar verspreid is over drie locaties, in Luxemburg, Straatsburg en Brussel, is wel typerend voor het huidige Europa, denk ik. Ieder land wil iets van de koek. Luxemburg wil het secretariaat niet opgeven, en voor Frankrijk is Straatsburg als vergaderplaats belangrijk. Ik begrijp dat wel, maar vind het niet goed.

'In mijn werk kom ik in aanraking met vijftien nationaliteiten. Ik zou ze niet per land kunnen typeren, maar je kunt toch wel vaak een Zuid- van een Noord- of West-Europeaan onderscheiden. Je haalt de flegmatieke Britten er wel uit, maar ook het lawaai en het gesticuleren van een Spanjaard, Italiaan of Portugees.

'Soms geeft dat aanleiding tot dwaze misverstanden. Ik hoor een Griek aan de telefoon ''taxi'' zeggen, ik denk aardig te zijn, dus ik bestel alvast een taxi. Blijkt dat Grieks te zijn voor ''oké, dat is goed''. Dit soort dingetjes maakt het wel erg leuk.

'Parlementariërs hebben over het algemeen veel begrip voor elkaar en voor de nationale eigenaardigheden. Dat moet natuurlijk ook wel in zo'n internationale organisatie. Er is een grote collegialiteit. Als ze al kliekjes vormen, wordt dat eerder bepaald door de politieke kleur dan door nationaliteit. Wat hun afkomst betreft, mengt het goed.

'Toen ik hier binnenkwam, zeventien jaar geleden, dacht ik dat de Europese eenwording sneller zou gaan. Na tien jaar had ik even een dip in de motivatie, omdat je nauwelijks vooruitgang zag. Nu zie ik die toch weer wel. Het Verdrag van Schengen, dat je zonder paspoorten kunt reizen, de invoering van de euro - dat zijn toch Europese maatregelen die een goede zaak zijn. Ook het verbod op antibiotica in diervoeders vind ik goed.

'De simultaanvertaling van de elf officiële talen gaat eigenlijk altijd goed. Ze gaat alleen verkeerd als parlementariërs in een andere dan hun eigen taal willen spreken. Dan gebruiken ze verkeerde woorden en ontstaan er misverstanden. Officieel mag dat ook niet, dan moeten ze afgehamerd worden. Maar dat Duisenberg bijvoorbeeld Engels spreekt, dat gebeurt.

'Ach, die kritiek op het Europees Parlement - ik merk nooit zoveel van die fraudes en zo. Hoge bomen vangen veel wind. Er kan ook gemakkelijk over geschreven worden, omdat het parlement zo'n open instelling is. Wat fout gaat, komt naar buiten, en dat vind ik een goede zaak. Maar nogmaals, ik merk er niets van. Fraude met onkostenvergoedingen en zo is natuurlijk ook vooral een administratieve zaak. Ikzelf bereid de vergaderingen voor, zorg dat de naambordjes op de goede plaats staan en dat iedereen de vergaderstukken op tijd heeft.

'Mijn werk is niet zo traditioneel. Ik draag niet zo'n mooi pak, gewoon een donker kostuum. Een paar weken geleden kreeg het parlement bezoek van koning Albert en koningin Paola van België. Toen heb ik bij de ingang van de vergaderzaal gestaan en hen aangekondigd, in de drie landstalen van België. Dat maakt het wel leuk.

'Ik hou van mijn werk en ook van het Europese ideaal, maar het is niet zo dat dit voor mij echt een roeping is. Ik zat zeventien jaar geleden op een maandagochtend in de trein en zag dat het europarlement medewerkers zocht. Ik dacht toen: och, waarom niet. Het is interessant om met zoveel nationaliteiten te werken.

'Als ik met pensioen ga, zal ik nooit naar Nederland terugkeren. Een vreselijk klimaat, en het is zo benauwd. Er is geen ruimte. Nee, ik wil naar een land waar het warm is. Morgen ga ik voor ruim een maand met vakantie naar Zuid-Afrika. Ik zou daar niet willen wonen, maar voor een vakantie is het prachtig.

'Misschien wordt het wel de Auvergne, tegen die tijd. Dan is Europa in ieder geval een stuk meer verenigd dan nu. Maar ik weet zeker dat de bewoners van de Auvergne hun manier van leven zullen behouden. Het rustieke karakter van die streek blijft.'

Geert-Jan Bogaerts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden