NieuwsLuchtvervuiling

Tata Steel: RIVM-onderzoek over grafietregens is onvolledig, onrust is ‘voorbarig’

Volgens Tata Steel is het RIVM-rapport van begin deze maand over de grafietregens in Wijk aan Zee onvolledig. Dat stelt het staalbedrijf in een brief aan alle medewerkers. Vlak na de presentatie van het rapport zei Tata Steel al ‘verrast’ te zijn over de resultaten.

Redactie
Tata Steel in IJmuiden. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Tata Steel in IJmuiden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

In het rapport van het RIVM staat onder meer dat de grafietregens van Tata Steel in IJmuiden schadelijk kunnen zijn voor buitenspelende kinderen, aangezien er in een monster zware metalen zoals lood werden aangetroffen. Tata Steel stelt dat het RIVM niet goed heeft gekeken naar de effecten van de stoffen in het menselijk lichaam. ‘Wij kunnen dus concluderen dat de onrust die begin juni is ontstaan onder onze medewerkers voorbarig is geweest’, aldus de directie.

Ondanks de kritiek op het onderzoek schrijft Tata Steel de overlast door de grafietregens nog altijd serieus te nemen, net als de zorgen onder omwonenden. De fabriek in Wijk aan Zee zal worden stilgelegd als dat nodig is, om nieuwe uitstoot van grafietregens te voorkomen. Directeur Hans van den Berg van Tata Steel beloofde eerder deze maand tijdens de presentatie van een plan de overlast aan te pakken. Enkele dagen later daalde in Wijk aan Zee alweer grafietstof neer. Omwonenden werden door het bedrijf via een sms-bericht op de hoogte gesteld, waarin Tata Steel bovendien zijn excuses aanbood.

Volgend jaar staat bij Tata Steel de opening van een nieuwe fabriekshal op de planning, die ervoor moet zorgen dat de verwerking van bepaalde restproducten niet meer in de open lucht gebeurt. Ondanks de kritiek op het RIVM-rapport is Tata Steel van plan om de aangekondigde maatregelen door te zetten, meldt NH Nieuws, dat over de brief naar de medewerkers bericht.

Woensdag was er een bewonersbijeenkomst van het RIVM in Wijk aan Zee. Het onderzoeksinstituut stelde tijdens deze bijeenkomst wel degelijk gedegen onderzoek te hebben gedaan. De dorpsraad van Wijk aan Zee laakte na de presentatie van het hervormingsplan van Tata Steel al dat de omgeving voor het bedrijf nu pas, voor het eerst in honderd jaar, als uitgangspunt wordt genomen.

Wrijving tussen Tata Steel en de omgeving

Bewoners Wijk aan Zee stelden in mei van dit jaar een ultimatum: ze stappen naar rechter als provincie niets doet aan vervuiling Tata Steel.

Deze omstreden afvalberg van Tata Steel mag van de provincie toch blijven liggen. Bewoners maken zich zorgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden