NieuwsTata Steel

Tata Steel Europe herhaalt na ultimatum FNV: geen gedwongen ontslagen bij reorganisatie

Bij de reorganisatie van de Europese activiteiten van het Indiase staalconcern Tata Steel, waaronder het voormalige Hoogovens in IJmuiden, zullen in Nederland geen gedwongen ontslagen vallen. Dat herhaalt Tata Steel Europe desgevraagd nadat de Nederlandse tak een ultimatum van vakbond FNV kreeg.

Medewerkers van Tata Steel voeren actie bij het directiekantoor tijdens een drive-in toeterprotest. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Medewerkers van Tata Steel voeren actie bij het directiekantoor tijdens een drive-in toeterprotest.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

De vakbond dreigt met acties als het staalbedrijf de bestaande afspraken over het behoud van werkgelegenheid tot oktober volgend jaar niet zou naleven en die niet met vijf jaar zou verlengen. De bond wil ook de toezegging dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij de Nederlandse tak en dat er geen onderdelen van het bedrijf worden verkocht.

Tata Steel Europe benadrukte al eerder deze week dat er geen veranderingen zijn in de afspraken rond de reorganisatie die al zijn gemaakt. Het bestaande werkgelegenheidspact wordt gerespecteerd. Daarin staat dat er geen gedwongen ontslagen vallen tot oktober 2021, bevestigt een woordvoerster zondag nadat FNV het ultimatum stelde, dat op 2 juni afloopt. Verder herhaalt het bedrijf dat het vanwege de coronacrisis pas na 1 juli bereid is om met de vakbonden in gesprek te gaan.

Het ultimatum van FNV loopt op dinsdagmiddag af. De bond wil ook dat het werkgelegenheidspact met vijf jaar wordt verlengd, plus dat er geen onderdelen van het bedrijf worden verkocht en het bedrijf zelfstandig blijft als het onderdeel wordt van een groter concern. Bovendien eist FNV verantwoording over het aangekondigde vertrek van directievoorzitter Theo Henrar.

Het Indiase staalconcern meldt dat er ‘absoluut geen sprake’ is van een scenario waarin het staalbedrijf in IJmuiden afgesplitst wordt van het moederbedrijf. ‘IJmuiden heeft veel potentie en binnen Tata Steel is er veel ambitie en commitment om deze, samen met de medewerkers, te verwezenlijken. Een verzelfstandiging past daar absoluut niet bij.’ Onder meer FNV pleitte eerder voor een nationalisatie van de Nederlandse tak van Tata Steel.

De directie van Tata Steel Nederland, aan wie het ultimatum van FNV was gericht, heeft nog niet gereageerd, laat een woordvoerder weten. Hij verwacht dat voor de deadline wel te kunnen doen.

Bestuurder Roel Berghuis van FNV bevestigt nog geen officiële reactie op het ultimatum te hebben gekregen van de directie van de Nederlandse tak. ‘Ik heb het gevoel dat hier twee Tata’s aan het woord zijn. Wie is mijn gesprekspartner? Ik ben verbijsterd dat we dit via de media vernemen. De reactie moet van Tata Steel Nederland komen. Je verwacht een uitnodiging. Een gesprek.’ Hij benadrukt dat FNV naast het werkgelegenheidspact nog tal van andere eisen heeft. Acties kunnen daarom alsnog volgen.

Buiten de vakbonden krijgt Tata Steel Nederland ook steun vanuit de gemeenten Beverwijk en Heemskerk, op wier grondgebied zich grote delen van het terrein zich bevinden. Donderdagavond werden in beide gemeenteraden moties aangenomen, waarin wordt gezegd ‘dat de gemeenten geschokt zijn door het ontslag’ van Henrar. Ook bestaat er ongerustheid over het feit dat een groot deel van de in IJmuiden gemaakte winst in de bodemloze put van het Verenigd Koninkrijk belandt.

De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland gaat het ontslag van Henrar juridisch aanvechten. Er wordt een procedure gestart tegen de Indiase moedermaatschappij Tata Steel Limited, omdat de raad niet gekend is in het besluit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden