NieuwsEconomie

Tata en Dow gaan rookgassen omzetten in grondstof voor plastic

Staalbedrijf Tata Steel en chemieconcern Dow Benelux gaan samenwerken om de uitstoot van CO2 terug te dringen. De bedrijven willen miljoenen tonnen broeikasgas omzetten in grondstof voor plastic.

Gerard Reijn
Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het lijkt de ideale oplossing van het klimaatprobleem: maak iets nuttigs van al die rookgassen. Nu nog wordt de deken van CO2 die over de aarde wordt gelegd elke dag een beetje dikker, onder meer door de industrie. Zou je de CO2 uit de rookgassen halen en er iets nuttig van maken, dan zou dat flink kunnen schelen.

Precies dat wil een samenwerkingsverband van drie grote concerns proberen. Tata Steel in IJmuiden, Arcelor Mittal in Gent en Dow Benelux in Terneuzen hebben een procedé ontwikkeld waarbij rookgassen van de staalproductie dienen tot grondstof voor de productie van nafta, een grondstof die nu nog uit aardolie of lpg wordt gemaakt.

In het laboratorium werkt het, zegt een woordvoerder van Dow, en nu moet het proces zich op grotere schaal bewijzen. Het perspectief is lokkend. Alleen al bij Tata Steel in IJmuiden, met 12,4 miljoen ton de grootste CO2-braker van Nederland, zou de uitstoot omlaag kunnen met 4 à 5 miljoen ton per jaar.

Zucht van opluchting

Als dat zou lukken, zou de complete industrie in Nederland een zucht van opluchting kunnen slaken. De industrie moet, in het kader van de bestrijding van het broeikaseffect, haar CO2-uitstoot voor 2030 verminderen met 14,2 miljoen ton op jaarbasis. Dit project alleen zou in potentie dus al eenderde van die opdracht kunnen realiseren.

In principe zou het procedé kunnen worden toegepast bij elke hoogoveninstallatie. Als alle hoogovens in Europa worden aangevuld met zo’n naftafabriekje, zou volgens Dow een kwart van Europa’s behoefte aan nafta kunnen worden gedekt. ‘En dan heb je een circulaire grondstof’, voegt de woordvoerder eraan toe.

Zover is het nog lang niet. De drie partners hebben twee proefinstallaties ontwikkeld die elk in een zeecontainer passen. De ene zeecontainer ‘wast’ de rookgassen. Vooralsnog is niet de CO2 interessant, maar de koolmonoxide (CO). Die maakt ongeveer de helft uit van de rookgassen van de staalfabrieken, en wordt op dit moment nog gebruikt als brandstof in een energiecentrale. De container met de wasmachine gaat juist de zuivere CO eruit halen. De installatie in de tweede zeecontainer maakt van dit CO-gas nafta, de grondstof voor een heel palet aan kunststoffen en chemicaliën.

Plakken staal worden tot rollen staal uitgewalst in de Warmbandwalserij van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden. Beeld ANP.
Plakken staal worden tot rollen staal uitgewalst in de Warmbandwalserij van staalbedrijf Tata Steel in IJmuiden.Beeld ANP.

Demonstratiefabriek

De twee zeecontainers worden dit najaar bij Arcelor Mittal in Gent geplaatst, en verhuizen volgend jaar naar IJmuiden. Als de proeven slagen, zou er een demonstratiefabriek kunnen worden gebouwd. Zo’n fabriek zou een investering vergen van een miljard euro. Tata verwacht die bouw pas na 2025.

Volgens een woordvoerder van Dow is het ‘belangrijk’ dat ook de overheid meedoet, ‘want het moet wel financieel uit kunnen’. Tata Steel laat weten dat het project ‘een onrendabele top’ heeft, omvang onbekend. Oftewel: er zal overheidsgeld bij moeten. Hoeveel dat zal zijn, willen de woordvoerders niet zeggen. Tot nu toe hebben Europese en nationale overheden trouwens al flink meebetaald: van de 20 miljoen euro die de proefinstallaties hebben gekost, is de helft betaald door overheden.

<iframe id="sim_2383902568_1" width="100%" frameborder="0" src="https://ims.volkskrant.nl/optiext/optiextension.dll?ID=MofMcIOTGz4_eO12zRZyy3_k1B2_oXSIXiWIOsaTs8K2w3C2xx7aMAL2GEFRfcLU_jR7lp0eNt4zq8CfIX&guid=7BB153FB-FADE-4088-A36E-9A28E70FF47D&frameid=sim_2383902568_1"></iframe><script type='text/javascript'> window.addEventListener('message', function(e) { var iframe = document.getElementById(e.data[2]); var eventName = e.data[0]; switch(eventName) { case 'setHeight': iframe.height = e.data[1]; break; } }, false); </script>

Ondergronds opslaan

Daarmee zijn de partners nog niet klaar met hun ideeën. Volgens Dow zijn er ook mogelijkheden om de CO2 uit de hoogovens te verwerken tot bruikbare grondstoffen, maar details over die ideeën wil hij niet geven. Tot dan, zegt hij, zou de CO2 die nog resteert uit de rookgassen kunnen worden opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. Deze methode, carbon capture and storage oftewel CCS genoemd, is omstreden. Het kabinet had in zijn regeerakkoord voorzien dat er jaarlijks 18 miljoen ton CO2 ondergronds zou worden opgeslagen, maar is daar inmiddels alweer van teruggekomen, omdat die hoeveelheid niet haalbaar was. Een van de grote problemen van ondergrondse opslag van CO2 is dat het alleen maar geld kost. Bovendien is lang niet iedereen overtuigd van de veiligheid van die methode: de CO2 zou op termijn kunnen gaan lekken. Aan de klimaattafels, waar de basis werd gelegd voor een klimaat- en energieakkoord, bleef nog maar 7 miljoen ton over om ondergronds op te slaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden