NieuwsTata Steel

Tata betaalde nooit winstbelasting in Nederland

Tata Steel in IJmuiden heeft over zijn winsten in de afgelopen jaren nooit vennootschapsbelasting betaald. Dat blijkt uit accountantsonderzoek in opdracht van het Noordhollands Dagblad (NHD).

Peter de Waard
Hoogovens van Tatasteel bij IJmuiden. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Hoogovens van Tatasteel bij IJmuiden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In de laatste acht jaar werd bij het staalbedrijf in IJmuiden 1,7 miljard euro winst gemaakt. Daarover had volgens de accountant 390 miljoen euro vennootschapsbelasting moeten worden betaald. Maar die winst werd vereffend bij de houdstermaatschappij die de winsten krijgt. Dat vereffenen gebeurde tegen de rente over de schuld die Tata maakte bij de overname van het Nederlands-Britse bedrijf in 2007. Volgens Tata is dat een normale praktijk en is daar niet onoorbaars aan. Tata heeft in Nederland geen speciale afspraak (ruling) met de fiscus.

Politici zijn er niettemin nogal verbolgen over. Tata Steel in IJmuiden maakt namelijk op dit moment gebruik van de NOW-regeling voor bedrijven die door corona zijn getroffen. Daarnaast heeft de overheid een garantie op een lening van 150 miljoen verstrekt. Dan zou het bedrijf op die manier belasting ontwijken. De GroenLinks-fractie heeft inmiddels om een spoeddebat gevraagd.

De accountant van het Noordhollands Dagblad keek ook naar de financiële gezondheid van het concern. Volgens zijn onderzoek zou Tata Steel Europe sinds de fusie in 2007 20,7 miljard euro te veel hebben betaald voor grondstoffen zoals kolen en ertsen als gevolg van gedwongen winkelnering bij het inkoopkantoor van Tata in Singapore. Op de gewone markt zouden ze veel minder betaald hebben. Een woordvoerder van Tata noemt dat volstrekt onmogelijk. ‘Wij kopen jaarlijks voor 1,1 miljard euro grondstoffen in. Hoe kun je dan in 13 jaar 20 miljard euro te veel betalen? Ook met de Britse inkopen kom je dan niet tot 20 miljard aan inkoop van grondstoffen.’ De bewering dat IJmuiden 685 miljoen euro zou hebben uitgeleend aan andere bedrijfsonderdelen van Tata moet volgens hem een rekenfout zijn. ‘We hebben twee leningen uitstaan. Een van 111 miljoen aan Tata Steel Europe en een van 50 miljoen aan Tata Steel UK. Er moeten per ongeluk verkeerde posten bij zijn opgeteld zoals vorderingen.’ De identiteit van de door de krant ingeschakelde accountant is niet bekendgemaakt, zodat ook de reputatie niet kan worden vastgesteld. Maar het is niet de accountant van Tata.

Ook wordt gemeld dat de topmanagers van het bedrijf 45 miljoen euro aan bonussen hebben ontvangen in de afgelopen jaren. En Tata in Europa zou jaarlijks tussen de 12 en 18 miljoen euro betalen aan de Indiase moeder voor het gebruik van de naam Tata. Tata Steel Europe verkeert nu in financiële problemen. Vooral in Groot-Brittannië wordt enorm veel geld verloren. Accountants van Price Waterhouse Coopers (PwC) twijfelen zelfs publiekelijk over het voortbestaan van het Britse deel van Tata Steel als going concern, zoals de Volkskrant op 26 juni meldde. Dat betekent dat er geen absolute zekerheid is dat Tata Steel daar in de komende twaalf maanden aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Opvallend is dat het jaarverslag van Tata Steel Nederland over het boekjaar 2019/20 nog altijd niet is gepubliceerd, hoewel het al lang gereed zou zijn. Het Nederlandse deel zegt financieel gezond te zijn.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee reageerde zaterdag op Twitter op de aantijgingen: ‘Onthutsend. Tata India lijkt als supersprinkhaan Tata Europe en dus Tata IJmuiden tot op het bot kaalgevreten te hebben, via zeer discutabele fiscale constructies. Tegelijkertijd vangt het bedrijf Corona-steun. Ik heb onmiddellijk een spoeddebat aangemeld met Wiebes en Vijlbrief.’ Ook Kamerleden van VVD, D66 en PvdA maken zich ongerust. Zij vrezen dat het moederconcern in India het Nederlandse staalconcern leegzuigt en spreken van belastingontwijking. PvdA-kamerlid William Moorlag praatte op Twitter zelfs over ‘belastingontduiking’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden